Enel a trebuit să se convingă de nevoia de electricitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Discuţii cu locuitorii din Cumpăna

Enel a trebuit să se convingă de nevoia de electricitate

Administrație 20 Decembrie 2013 / 00:00 2710 accesări

Totul este posibil până în momentul în care este implicată compania care ne furnizează energia electrică - Enel. Dacă până atunci lucrurile pot fi făcute pe nerăsuflate, când intervine Enel trebuie să ne aşezăm comod, să ne înarmăm cu multă răbdare şi să aşteptăm. Mult... Singura problemă este că, după ce aşteptăm câţiva ani, ne pier şi răbdarea, şi energia, parcă şi cheful. Nu mai putem lupta cu morile de vânt. Nu mai avem nici puterea de a asculta veşnica replică: aşa prevede legislaţia atunci când întrebăm de ce trebuie să plătim noi, consumatorii, investiţii pe care trebuie să le facă Enel. Şi asta pentru că investiţiile Enel în dezvoltare nu se derulează în acelaşi ritm alert în care se extind localităţile româneşti. Cel puţin cele din preajma marilor oraşe. Una dintre localităţile care şi-au dublat în ultimii zece ani populaţia este Cumpăna, unde sunt probleme foarte mari cu reţeaua de energie electrică. Este subdimensionată, foarte veche şi deloc modernizată. Şi pentru că localitatea s-a extins foarte mult, casele din zonele periferice, dezvoltate de curând, au energie electrică, provizoriu, în baza unor contracte de organizare de şantier. Şi asta chiar dacă locuinţele au fost finalizate şi recepţia lucrărilor a fost făcută. Unii aşteaptă să le fie racordate casele la reţeaua de energie electrică din 2005. Să tot fie vreo opt ani de când fac „naveta“ între Primăria Cumpăna, sperând că cineva din administraţia locală îi va ajuta, şi Enel, gândindu-se că şi cei cărora le vor plăti toată viaţa energia electrică consumată se vor învrednici să investească în nişte lucrări de care vor beneficia oricum.

LUCRĂRI NECESARE Trecând peste aceste inconveniente, primarul a pus la punct un proiect prin care în Cumpăna să fie realizată o lucrare de amploare de extindere a reţelei de energie electrică. 14 km de conducte urmează a fi îngropate în pământ în baza proiectului pe care l-a pregătit administraţia locală şi care ar urma să fie realizat cu fondurile Enel, cu sprijinul Ministerului Economiei. La şase luni după discuţiile ample, ieri, la Cumpăna au fost prezenţi, pentru a verifica în teren nevoia de realizare a lucrărilor pe străzile din comună, reprezentanţii Enel România şi ai Ministerului Economiei. Totodată, la discuţiile cu reprezentanţii Enel au luat parte şi locuitorii din zonele cu probleme, pentru a afla răspunsurile direct „de la sursă“. „Vorbim despre proiectul de extindere a reţelei de joasă tensiune, prin care aducem lumină în casele locuitorilor comunei Cumpăna care şi-au construit case în urmă cu cinci-opt ani în zonele nou-introduse în intravilanul localităţii“, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

LANŢUL SLĂBICIUNILOR Primarul a precizat că e nevoie de investiţii pe 26 de străzi, dar că Enel a solicitat ca lucrările să se deruleze cu prioritate pe străzile care au cele mai multe case construite şi apoi pe cele care au mai puţine locuinţe ridicate. „Locuitorii comunei Cumpăna cer energie electrică. Nu putem face o astfel de lucrare pe banii Primăriei pentru că noi nu avem această posibilitate. Primăria a făcut lucrări doar pe suprafeţe mici - patru, cinci stâlpi - şi fiecare lucrare depăşea valoarea de 100 de mii de lei“, a mai spus Gâju. După ce le-a prezentat problemele din teritoriu, primarul le-a cerut reprezentanţilor Enel asigurări că lucrările vor începe în primăvară. „Problemele de la Cumpăna sunt datorate faptului că există doar reţea aeriană şi nu subterană, dar lucrările la reţeaua de joasă tensiune nu pot fi realizate decât după ce mai construim câteva transformatoare, care sunt legate, la rândul lor, de reţeaua de medie tensiune. Este un cerc care este musai să fie realizat şi care depinde de lucrările de investiţii pe care le vom derula“, a declarat directorul Enel Distribuţie România, Giuseppe Fanizzi, fără a da asigurări că lucrările chiar vor începe în primăvară. Oricum ar fi, e cert că lucrările vor începe în scurtă vreme şi oamenii din Cumpăna vor avea, în sfârşit, energie electrică.



12