Energia regenerabilă poate alimenta întreaga lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Grijă pentru viitor

Energia regenerabilă poate alimenta întreaga lume

Monden 10 Decembrie 2011 / 00:00 455 accesări

EVITAREA SCHIMBĂRILOR CATASTROFALE Concluzia unui studiu realizat de Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei (CISC), corpul ştiinţific din cadrul ONU, oferă noi speranţe pentru limitarea poluării. Specialiştii ONU susţin că energia regenerabilă, în special cea solară, poate satisface întreaga cerere globală. Energia regenerabilă ar putea furniza 80% din necesarul global de energie în 40 de ani, dar numai dacă guvernele adoptă serios politici care să promoveze energia verde, se arată într-un raport prezentat la conferinţa ONU de la Durban, Africa de Sud. Dacă se va folosi întreaga capacitate a tehnologiilor regenerabile, concentraţiile gazelor cu efect de seră ar putea fi menţinute sub 450 ppm (unitate de măsurare a concentraţiei). Acesta este nivelul superior de siguranţă stabilit de cercetătorii ONU, iar depăşirea sa înseamnă că schimbările climatice vor avea efect catastrofic şi ireversibil.

INVESTIŢII MASIVE Investiţia în energii regenerabile până la nivelul necesar ar însemna costuri anuale de 1% din PIB-ul global, potrivit preşedintelului CISC, Rajendra Pachauri. Energia regenerabilă este deja într-o dezvoltare avansată. De exemplu, din totalul de 300 GW generaţi global, între 2008 şi 2009, circa 140GW provin din surse regenerabile, cum ar fi cea solară şi eoliană. Investiţia necesară pentru a atinge ţinta de emisii de gaze cu efect de seră, impusă de cercetători, ar putea atinge suma de cinci trilioane de dolari în următorii zece ani, ridicându-se la şapte trilioane de dolari în perioada 2021-2030.

Raportul Special despre Surse de Energie Regenerabilă şi Ameliorarea Schimbărilor Climatice, ce se întinde pe 1.000 de pagini, marchează prima analiză în profunzime a energiei verzi, realizată de CISC. Deşi autorii studiului sunt optimişti în legătură cu viitorul energiei regenerabile, se consideră că multe forme de tehnologie sunt încă mai scumpe decât combustibilii fosili şi că, pentru a evita atingerea unui nivel periculos de încălzire globală, producţia energiei regenerabile va trebui mărită de 20 de ori. Oamenii de ştiinţă cred că energia regenerabilă va juca un rol mai mare decât cel al energiei nucleare, până în 2050. Investiţiile în energii regenerabile pot ajuta ţările sărace să se dezvolte, în special pe cele în care mare parte din populaţie nu are acces la reţeaua electrică.

SURSE ALTERNATIVE În 2008, 13% din energia mondială a provenit din surse regenerabile, un procent care este foarte posibil să se fi ridicat între timp, pentru că ţările şi-au mărit capacităţle, China fiind pe prima poziţie în topul naţiunilor ce investesc în special în energia eoliană. Cea mai mare sursă de energie regenerabilă folosită în prezent pe întreg mapamondul este biomasa, cu 10% din totalul global. Totuşi, nu este o soluţie de viitor, pentru că arderea biomasei cauzează defrişări, conduce la depozitarea cenuşii, ceea ce accelerează încălzirea globală, iar focul de gătit în interior poluează aerul respirabil. Energia eoliană a furnizat 2% din total în 2009, iar până în 2050 ar putea ajunge la 20%.

Japonia caută, de exemplu, energie în ocean. Guvernul nipon a alocat echivalentul a 154 milioane de dolari pentru construirea unei centrale prin care să experimenteze obţinerea energiei oceanice. Finalizarea construcţiei este estimată anul viitor. Prin acest proiect experimental, japonezii intenţionează să producă energie folosind atât mişcarea valurilor şi a curenţilor oceanici, cât şi transferul de căldură de la apele de suprafaţă. Se estimează că potenţialul energetic al zonelor de coastă din Japonia ajunge la 50 GW, capacitate echivalentă cu cea a zeci de centrale nucleare.



12