„Enescu necunoscut”, la New York

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Enescu necunoscut”, la New York

Cultură 11 Octombrie 2015 / 16:40 684 accesări

Sărbătoarea latinității și a culturii românești va fi celebrată la New York, miercuri, în cadrul unui eveniment special care-i va avea protagoniști pe violonistul Sherban Lupu, Cvartetul Bălănescu şi chitaristul Christian Reichert. Întâlnirea se desfășoară la sediul Institutului Cultural Român din New York.

Muzicianul de origine română Sherban Lupu, președinte al Societății „George Enescu” din Statele Unite ale Americii, va interpreta piese de pe albumul „Enescu necunoscut”. Programul va fi completat cu cântece din repertoriul Cvartetului Bălănescu, de pe albumul „Maria T” (2005), din fonoteca ICR New York. După aceea, Christian Reichert va susține un concert live de chitară clasică, cu piese spaniole, braziliene și tangouri argentiniene.

Sherban Lupu, specialist în repertoriul Enescu, a fost distins cu premii la numeroase competiții internaționale, precum: Vienna International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts și Park Lane Group Contest. A fost profesor emerit de vioară la University of Illinois, director artistic al Festivalului Gubbio din Italia și concertmaestru asociat al Operei din San Francisco. Din 2011, Sherban Lupu este președintele Societății „George Enescu” din Statele Unite ale Americii. În colaborare cu compozitorul Cornel Țăranu, Sherban Lupu a terminat şi refăcut „Capriciul Român” pentru vioară şi orchestră de George Enescu. În 2005, a editat şi publicat şase volume de lucrări inedite pentru vioară de George Enescu, pe care le-a descoperit și aranjat.

CVARTETUL BĂLĂNESCU, UN STIL ORIGINAL Considerat încă de la momentul constituirii lui, în 1987, un grup muzical contemporan de referinţă pentru întreaga lume, Cvartetul Bălănescu se bucură de apreciere în lumea muzicii. El are un stil original, care-l diferenţiază de orice altă formaţie de acest tip. Forţa coordonatoare a acestui grup este violonistul şi compozitorul român Alexander Bălănescu, care a condus cvartetul dincolo de frontierele muzicale, către teritorii nedescoperite până atunci.

UN MAESTRU AL CHITAREI Maestru al chitarei clasice, Christian Reichert combină virtuozitatea cu o deosebită sensibilitate. La 21 de ani a fost distins cu premiul Concursului Internațional de chitară „Andrés Segovia”, din Spania. De-a lungul timpului a susținut numeroase concerte și masterclass-uri atât în Europa (Franța, Spania, Suedia, Rusia, Polonia, Austria, Germania, Bulgaria), cât și în America.

În prezent, colaborează cu renumite orchestre. Printre acestea se numără: Deutsche Kammersolisten, Rousse Philharmonic Ochestra, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Plovdiv Philharmonic Orchestra, Freiburg Philharmonic Orchestra. Și-a câștigat o reputație internațională prin înregistrările pentru Music Minus One în New York. Christian Reichert a înregistrat și numeroase concerte de chitară cu orchestră, precum: „Concierto de Aranjuez”, „Fantasia para un Gentilhombre” şi concerte de Mauro Giuliani, Ferdinando Carulli, Mario Castelnuovo-Tedesco, Manuel Maria Ponce și Antonio Vivaldi. Discurile sale au fost distribuite în întreaga lume și aproximativ 25.000 de exemplare au fost vândute în 18 țări.

Citește și:

Ziua Culturii Naţionale, de la New York până la Constanţa

Retrospectivă a filmelor regizorului Radu Gabrea la New York



12