Mai multe rămăşiţe ale avionului Airbus al companiei Air France, dintre care o piesă aparent metalică, cu un diametru de şapte metri, au fost reperate în Oceanul Atlantic, de un avion al forţelor aeriene braziliene, a anunţat, miercuri, un purtător de cuvînt oficial. Un avion radar Embraer R-99 a identificat, la ora locală 03.40 (09.40, ora României), patru noi zone unde se găseau rămăşiţe ale avionului, la 90 de kilometri sud de regiunea delimitată iniţial, a declarat colonelul Jorge Amaral, purtătorul de cuvînt al armatei aeriene braziliene (FAB). Bucata de şapte metri în diametru ar putea fi dintr-o parte laterală a avionului Airbus sau din fuzelaj, dar nu a fost văzută nicio inscripţie a Air France, a precizat colonelul din cadrul FAB. Avionul Airbus A330 al Air France s-a prăbuşit în mijlocul Atlanticului, în noaptea de duminică spre luni, cu 228 de persoane la bord, la aproximativ 1.000 de kilometri de ţărmul brazilian. Cauzele catastrofei rămîn incerte la trei zile după accident. Toate zonele unde au fost detectate fragmente vor fi examinate în detaliu, a adăugat militarul. Un total de unsprezece avioane, dintre care un Falcon 50 francez şi un P-3 Orion american, au fost mobilizate pentru căutări şi vor avea baza la Natal, pe coasta de nord-est a Braziliei şi pe insula Fernando de Noronha, la 350 de kilometri de ţărm. Cinci nave ale Marinei braziliene se îndreaptă de asemenea în zonă. Alte trei nave comerciale, una franceză şi două olandeze, se află deja în regiune pentru a ajuta la recuperarea rămăşiţelor, potrivit lui Amaral.
Rămăşiţele localizate în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Braziliei, aparţin epavei avionului Air France care a dispărut luni, a anunţat ministrul brazilian al Apărării, Nelson Jobim, adăugînd că nu au fost găsiţi supravieţuitori, relatează CNN. Jobim a făcut acest anunţ după întîlnirea cu rudele şi prietenii brazilienilor care se aflau la bordul cursei AF 447 Rio de Janeiro-Paris.
Persoane de naţionalităţi diferite, de toate vîrstele, în avionul prăbuşit
Persoane de diferite naţionalităţi, de toate vîrstele şi avînd profesii variate, precum medici, ingineri, preşedinţi de companii, chiar şi membri ai unor familii regale se aflau la bordul avionului companiei Air France prăbuşit în Oceanul Atlantic, relatează ”New York Times”. Opt dintre cele 228 de persoane aflate la bordul cursei Air France 447 erau copii.
Cei 216 pasageri provin din Africa, Europa, America de Sud, SUA şi Canada. O victimă britanică este Alexander Bjoroy, un băieţel de 11 ani, elev la o şcoală din Bristol (sudul Angliei). El petrecuse o perioadă împreună cu familia, în Brazilia. La bord se afla şi irlandeza Eithne Walls, în vîrstă de 29 de ani, care lucra ca medic într-un spital din Dublin. Înainte de a începe studiile medicale, lucrase ca dansatoare în trupa Riverdance. Eithne Walls călătorea împreună cu alţi doi medici, Aisling Butler (26 de ani) şi Jane Deasy (27 de ani). Veneau de la o reuniune cu prietenii desfăşurată la Rio de Janeiro. Prinţul Pedro Luis de Orleans e Braganca, în vîrstă de 26 de ani, un membru al familiei regale braziliene şi un descendent al lui Dom Pedro al II-lea, se afla, de asemenea, în avion. Nouă responsabili de vînzări şi un membru al conducerii companiei franceze CGED, erau în avion cu soţiile, după ce cîştigaseră o vacanţă de patru zile în Brazilia. Compania franceză Michelin a pierdut trei membri ai conducerii. De asemenea, 11 din cei 12 membri ai echipajului avionului, erau francezi. Căpitanul aeronavei, în vîrstă de 58 de ani, lucra la Air France din 1988 şi avea 11.000 de ore de zbor. Copiloţii, în vîrstă de 32 şi 37 de ani, aveau peste 9.000 de ore de zbor. Unul dintre cei zece italieni aflaţi la bord fusese primar al unei localităţi din regiunea Trentino-Alto Adige. La bordul avionului se aflau 61 de francezi, 58 de brazilieni, 26 de germani, o româncă, doi americani, un argentinian, un austriac, un belgian, cinci britanici, un canadian, nouă chinezi, un croat, un danez, un olandez, un eston, un filipinez, un cetăţean din Gambia, patru unguri, trei irlandezi, un islandez, zece italieni, cinci libanezi, doi marocani, trei norvegieni, doi polonezi, un rus, trei slovaci, doi spanioli, un suedez, şase elveţieni şi un turc.
Brazilia a decretat trei zile de doliu naţional în memoria celor 228 de victime ale accidentului aeronavei Airbus A330. Vicepreşedintele Braziliei, Jose Alencar, care ţine locul preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, aflat într-o vizită oficială în Guatemala, a decretat trei zile de doliu începînd de marţi.
În cîteva săptămîni, primul raport în cazul avionului prăbuşit
Biroul de anchete şi analize (BEA), însărcinat oficial cu ancheta franceză privind dispariţia avionului Airbus A330 al Air France, a anunţat că doreşte să publice primul raport la sfîrşitul lunii iunie. ”Niciun element nu ne face să credem că avionul avea probleme înainte de plecarea de la Rio”, a declarat Paul-Louis Aslanian, un oficial din cadrul BEA. Cutiile negre ale avionului riscă să nu fie găsite niciodată, afirmă experţi şi oficiali din Franţa. Cutiile negre ale avionului, care conţin informaţii precise despre orice incident, pot emite semnale timp de 30 de zile, dar specialiştii au precizat că acestea s-ar putea afla la circa 3.000 de metri adîncime.
Cursă Air France de la Buenos Aires spre Paris, amînată din cauza unei ameninţări cu bombă
Autorităţile au amînat decolarea de pe aeroportul din Buenos Aires a unui avion Air France cu destinaţia Paris, după ce compania a primit o ameninţare cu bombă prin telefon, cu cîteva zile înainte de dispariţia misterioasă a zborului AF 447 deasupra Oceanului Atlantic, relatează Fox News. Potrivit presei braziliene, poliţia şi autorităţile aeroportuare au petrecut 90 de minute pentru a verifica ameninţarea cu bombă, în seara de 27 mai, pe aeroportul Ezeiza din Buenos Aires, dar nu au descoperit nimic. În timpul verificărilor, pasagerii nu au fost evacuaţi din avion, iar acesta a ajuns în siguranţă la destinaţie. Luni, avionul Airbus A330 al companiei franceze Air France, care se deplasa pe ruta Rio de Janeiro - Paris, a dispărut în mod misterios deasupra Oceanului Atlantic.