Epidemia de Ebola, cea mai mare urgență medicală din toate timpurile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Buget de un miliard de dolari

Epidemia de Ebola, cea mai mare urgență medicală din toate timpurile

Monden 20 Septembrie 2014 / 00:00 458 accesări

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie privind mobilizarea împotriva propagării Ebola în Africa de Vest, o epidemie calificată ca fiind ”o ameninţare la menţinerea păcii şi securității internaţionale”. Este pentru prima oară când Consiliul califică astfel o urgenţă sanitară. Acest organism se pronunţă foarte rar asupra unor crize de sănătate publică.

Textul rezoluţiei îndeamnă statele membre să furnizeze un ajutor de urgenţă ţărilor afectate de epidemie, în special Guineea, Sierra Leone şi Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacităţi logistice şi transport aerian. Rezoluţia invită statele membre şi organizaţii precum Uniunea Africană şi UE să se mobilizeze imediat pentru formarea personalului medical şi crearea unui laborator în scopul accelerării detectării şi tratării unor cazuri suspecte. Consiliul solicită unor state, în special din Africa de Vest, să anuleze restricţiile impuse deplasărilor în contextul răspândirii epidemiei. De asemenea, companiile aeriene şi maritime sunt invitate să menţină legăturile cu ţările afectate, după ce mai multe companii aeriene au decis să nu mai deservească ţările afectate, în timp ce unele state vecine cu acestea şi-au închis frontierele. Aceste restricţii, subliniază proiectul de rezoluţie, ”izolează şi mai mult ţările afectate şi împiedică eforturile lor pentru a răspunde epidemiei”. ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, jumătate din acesta fiind pentru Liberia.

UCIȘI DE TEAMA CARANTINEI Ebola face victime și indirect. Cinci medici şi trei jurnalişti au fost omorâţi de mai mulţi săteni din Guineea, speriaţi că vor fi identificaţi cu virusul Ebola. Potrivit unei jurnaliste care a reuşit să scape de furia sătenilor, echipa ajunsese într-o localitate din sudul ţării, nu departe de locul unde a izbucnit pentru prima dată epidemia, la începutul anului. Speriaţi că vor fi depistaţi ca purtători ai virusului mortal şi plasaţi în carantină, oamenii au început să arunce cu pietre în echipa de medici şi jurnalişti care se afla într-o misiune de informare. Incidentul vine la o lună după ce localnicii din aceeaşi regiune s-au revoltat în urma zvonurilor potrivit cărora o echipă de angajaţi ai sistemului sanitar ar fi răspândit intenţionat virusul într-o piaţă aglomerată.

Totodată, voluntara de origine franceză a Médecins sans Frontières (MSF) contaminată cu virusul Ebola în Liberia a sosit, în cursul nopţii de joi spre vineri, la aeroportul militar Villacoublay, în apropiere de Paris. Pacienta urma să fie internată într-un spital de la Saint-Mandé, în apropiere de Paris, echipat cu două camere cu presiune negativă. Este vorba de primul caz de contaminare cunoscut printre francezii prezenţi în zonele afectate din Africa. Identitatea şi funcţia femeii, care a contractat boala la Monrovia, unde era în misiune, nu au fost dezvăluite de MSF.

AVERTISMENT În timp ce comunitatea științifică face eforturi mari pentru obținerea unui vaccin împotriva Ebola, terapiile de gen sunt tot mai puțin apreciate de oameni. Un raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a relevat că mai puțin de jumătate dintre americani se vaccinează anual împotriva gripei, în condițiile în care boala provoacă mii de morți. Autoritățile medicale au cerut populației să se vaccineze împotriva virusului gripei, mai ales cei care fac parte din grupurile de risc înalt, precum femeile însărcinate, bătrânii și copiii. Specialiștii prognozează că viitorul sezon al gripei ar putea fi mai sever decât cel precedent, după cum s-a văzut în cazul Australiei, unde s-a înregistrat un număr mai mare de bolnavi comparativ cu anii anteriori. CDC, care sugerează vaccinarea împotriva gripei la copii începând cu șase luni, a recomandat anul acesta, pentru copiii cu vârste între 2 și 8 ani, să fie aplicat vaccinul într-un atomizor nazal, care menține virusul viu, metodă pe care o consideră mai eficientă. Autoritățile CDC au subliniat, de asemenea, necesitatea ca un număr mai mare de femei însărcinate, care intră în categoria de risc, să fie vaccinate împotriva gripei, având în vedere că doar 50% dintre ele au făcut acest vaccin. Studii prealabile au demonstrat că vaccinarea în perioada sarcinii protejează fătul și scade procentul de spitalizări legate de această boală.

Taguri articol


12