Epidemia de Ebola ia amploare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără soluţii

Epidemia de Ebola ia amploare

Monden 05 Septembrie 2014 / 00:00 478 accesări

Extinderea virusului Ebola, care afectează Africa de Vest, ia amploare, însă autorităţile medicale internaţionale nu se aşteaptă să stopeze epidemia mai devreme de şase sau nouă luni, a avertizat, ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Directorul general al OMS, Margaret Chan, a anunţat cel mai recent bilanţ, cu peste 1.900 de morţi din 3.500 de cazuri confirmate. Acest număr indică o accelerare puternică a mortalităţii, având în vedere că OMS anunţa, săptămâna trecută, 1.552 de decese din 3.069 de cazuri confirmate. Numărul de morţi din cauza acestei epidemii fără precedent de la apariţia virusului, în anul 1976, depăşeşte astfel totalitatea deceselor tuturor flagelurilor de acest tip izbucnite în trecut.

DE LA CAZ LA CAZ Mai multe luni vor fi necesare pentru a stopa epidemia fără precedent, este de părere Margaret Chan, care a insistat asupra mobilizării la nivel internaţional în vederea eradicării focarelor de Ebola. Făcând referire la planul prezentat recent de OMS pentru combaterea epidemiei, oficialul a explicat că în cele trei ţări în care epidemia de Ebola este cea mai intensă, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, se are în vedere să se inverseze tendinţa în termen de trei luni. În Republica Democrată Congo, unde au fost înregistrate cazuri izolate de Ebola, şi în Senegal, unde un cetăţean revenit din Guineea a contractat virusul, se vizează oprirea transmiterii virusului în plan local în opt săptămâni. Pe de altă parte, Ministerul nigerian al Sănătăţii a anunţat că o şaptea persoană a murit la Port-Harcourt, în sud-estul Nigeriei, din cauza virusului Ebola. Noul focar epidemic din Republica Democrată Congo nu are nicio legătură cu epidemia din Africa de Vest, a subliniat directorul OMS. La rândul său, medicul David Nabarro, coordonator al Naţiunilor Unite privind epidemia de Ebola, a evaluat la cel puţin 600 de milioane de dolari şi poate chiar mai mult suma necesară în vederea sprijinului pentru ţările afectate de virusul febrei hemoragice.

OPT TRATAMENTE EXPERIMENTALE 200 de experţi, reuniţi cu uşile închise, la iniţiativa OMS, într-un hotel din apropiere de aeroportul din Geneva, au analizat posibilităţile de producere şi utilizare a unor tratamente experimentale. Reuniunea vizează, totodată, să informeze autorităţile de reglementare de la nivel naţional asupra situaţiei produselor susceptibile să fie utilizate şi să favorizeze contactele între ţările afectate şi fabricanţi. OMS a prezentat o listă pe care figurează opt tratamente experimentale şi două vaccinuri de dezvoltat. Niciunul nu a fost probat clinic, se afirmă într-un document de lucru publicat ieri. ”În contextul în care în prezent sunt implementate măsuri excepţionale în vederea accelerării ritmului testelor clinice, noile tratamente şi vaccinuri nu vor fi disponibile pentru uz general înainte de sfârşitul lui 2014”, a avertizat OMS. Până atunci vor fi disponibile doar cantităţi mici, câteva doze de tratament, anunţă OMS, subliniind că dezvoltarea şi evaluarea clinică a acestor tratamente necesită până la zece ani, în condiţii normale. Epidemia actuală de Ebola din Africa de Vest nu are însă precedent în privinţa amplorii, complexităţii şi consecinţelor asupra sistemelor de sănătate.

ALTĂ FEBRĂ CARE PRODUCE SPAIMĂ Ieri, autoritățile nipone au decis să interzică accesul într-o zonă întinsă a parcului Yoyogi din Tokyo, unde au fost descoperiți țânțari purtători ai virusului febrei dengue, care au dus la infectarea a 55 de persoane. Sursa infecției cu febră dengue a fost descoperită la insectele capturate în patru locuri din parcul situat în centrul capitalei nipone. Cercetările s-au concentrat pe zona parcului după apariția, săptămâna trecută, a trei cazuri autohtone de febră dengue, pentru prima dată în 70 de ani. Numărul de pacienți a crescut ulterior de la o zi la alta, însă toate persoanele infectate aveau în comun faptul că se plimbaseră prin parc în săptămânile trecute și nu călătoriseră în afara țării. Odată cu închiderea accesului într-o zonă întinsă a parcului Yoyogi, pentru a elimina țânțarii, municipalitatea din Tokyo speră să elimine virusul.

Taguri articol


12