Epidemia de Ebola se află într-o fază evolutivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La un pas de dezastru mondial

Epidemia de Ebola se află într-o fază evolutivă

Monden 24 Septembrie 2014 / 00:00 480 accesări

Epidemia de Ebola s-a soldat cu moartea a 2.811 persoane în Africa de Vest, dintr-un total de 5.864 cazuri, potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), actualizat luni seară. Precedentul bilanț anunța 2.630 de morți și 5.357 de cazuri în total. Liberia rămâne cea mai afectată țară, cu 1.578 de morți din 3.022 de cazuri. În celelalte două țări care se confruntă cu o situație gravă din cauza febrei hemoragice Ebola, s-au înregistrat 632 de morți în Guineea, din totalul de 1.008 cazuri, și 593 de morți în Sierra Leone, din 1.813 cazuri.

ACELEAȘI CARACTERISTICI OMS nu ne oferă prea multe speranțe că epidemia o să înceteze. Peste 20.000 de persoane vor fi infectate cu virusul Ebola până la începutul lunii noiembrie, dacă nu se iau măsuri de întărire a controlului epidemiei din Africa occidentală, a avertizat ieri un studiu citat de OMS. ”Presupunând că nu se înregistrează nicio schimbare la nivelul măsurilor de control al epidemiei, la începutul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri în Liberia, 5.935 în Guineea și 5.063 în Sierra Leone”, arată experții în studiu. Fără o îmbunătățire semnificativă a măsurilor, în următoarele luni vor exista nu sute de cazuri și de morți pe săptămână, ci mii, avertizează studiul, subliniind că rata mortalității în rândul persoanelor afectate de virus se ridică la 70,8%. Dacă nu se face nimic, Ebola riscă să se extindă în regiune timp de câțiva ani și să devină endemică, potrivit experților. ”Ne aflăm în faza a treia de creștere a epidemiei, care este explozivă”, a afirmat, la o conferință de presă susținută la Geneva, doctorul Christopher Dye, unul din co-autorii studiului și director de strategie la OMS. ”Dacă nu stopăm foarte repede epidemia, nu va fi un dezastru, ci o catastrofă”, a adăugat acesta, menționând că, dacă nu se schimbă nimic, Ebola ar putea afecta sute de mii de persoane în lunile următoare. Doctorul Dye a subliniat că epidemia, cea mai gravă din istoria acestui tip de febră hemoragică identificat în 1976, seamănă destul de mult cu alte epidemii care au afectat alte țări africane în ultimii ani, printre care Republica Democratică Congo (RDC) și Sudanul. ”Nu diferă caracteristicile virusului, ci natura populației afectate”, afirmă acesta, indicând drept factor de contaminare și marea mobilitate a populațiilor.

VIRUSUL ÎNCĂ NU A SUFERIT MUTAȚII Transmiterea rapidă se explică și prin încetineala cu care s-a reacționat la Ebola, la începutul epidemiei, precum și prin sistemul de sănătate precar din cele trei țări cel mai grav afectate, a afirmat specialistul. În Nigeria, unde sistemul de sănătate este mai solid, numărul de cazuri este limitat până în prezent, a explicat Christl Donnelly, profesor la Imperial College din Londra și co-autor al studiului. Experții au menționat că virusul pare a nu fi suferit mutații ce ar putea facilita răspândirea lui pe calea aerului, însă dr. Dye consideră că este posibil ca acest tip de mutație să apară. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a calificat, pe 18 septembrie, această epidemie ca fiind ”o amenințare pentru pace și securitatea internațională”, o premieră pentru o urgență sanitară. ONU apreciază că sunt necesari peste un miliard de dolari pentru combaterea virusului Ebola.

SCHEME DE TRATAMENT Pe de altă parte, echipa de medici care îl îngrijește pe Rick Sacra, medicul infectat cu Ebola internat la un spital din Omaha, în Nebraska, SUA, a confirmat că a utilizat medicamentul experimental TKM-Ebola. Pacientul este supus de două săptămâni acestui tratament. Administrația Medicamentelor și Alimentelor a autorizat recent utilizarea acestui medicament produs de corporația farmaceutică Tekmira, care împiedică replicarea virusului în corp. În afară de TKM-Ebola, Rick Sacra a primit recent o transfuzie cu sânge de la medicul Kent Brantly, celălalt pacient care se recuperează de această boală cu rate înalte de mortalitate. Medicul Kent Brantly, de 33 de ani, și infirmiera Nancy Writebol, de 59 de ani, amândoi misionari, care au contractat virusul în timp ce lucrau într-un centru medical din Liberia, au fost tratați cu serul experimental ZMapp, care nu mai fusese niciodată folosit pe oameni.

Taguri articol


12