Epidemia de rotavirus, alimentată de lipsa igienei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie, părinţi!

Epidemia de rotavirus, alimentată de lipsa igienei

Eveniment 07 Februarie 2013 / 00:00 2396 accesări

Supraaglomerarea spitalelor din România, în anumite perioade din an, constituie o reală problemă. Medicii nu au de ales atunci când se văd în faţa unor situaţii de aranjare a pacienţilor, în secţii, în funcţie de patologie. O problemă stringentă o constituie sectoarele de pediatrie, acolo unde copiii trebuie izolaţi, internaţi pe categorii de vârstă, în funcţie de patologie. Cadrele medicale ştiu bine ce au de făcut, însă sunt legate de mâini în anumite situaţii. Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este supraaglomerată, a anunţat, ieri, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, atrage atenţia părinţilor să ia măsuri imediate atunci când constată că cei mici au semne de îmbolnăvire. „Să ia totul din pripă, pentru a nu se mai ajunge în situaţia să vină la spital cu copiii şi să-i interneze. Riscăm să nu-i mai putem interna. Sunt foarte mulţi pacienţi de la ţară. Medicii de familie ar trebui să meargă pe teren, să se implice mai mult”, a declarat managerul SCJU.

SUPRAAGLOMERARE... Şeful Clinicii de Pediatrie a SCJU Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai, a declarat că sunt foarte mulţi copii cu infecţii respiratorii, în principal, dar sunt şi foarte mulţi cu infecţii cu rotavirus, care reprezintă o caracteristică a sezonului rece la copii. „Ne confruntăm cu o epidemie de rotavirus”, a declarat managerul SCJU. „S-a iniţiat o campanie de vaccinare împotriva acestei infecţii. Sunt multe cazuri cu caracter social, sunt cazuri care necesită tratament intravenos, perfuzabil. Secţia este supraaglomerată, suntem peste capacitate de circa trei săptămâni. Pe lângă copii se internează şi aparţinătorii, mamele, în principal, ceea ce înseamnă că se dublează numărul de locuri”, a declarat şeful Clinicii.

ÎN PREZENT, ÎN CLINICĂ SUNT INTERNAŢI 120 DE COPII PE 90 DE PATURI

Conf. univ. dr. Mihai a declarat că nu are de ales şi internează copiii chiar şi câte doi în pat. Este o nouă dovadă că judeţul Constanţa are nevoie de un spital materno-infantil.

CE ESTE ROTAVIRUSUL? „Rotavirusul este un virus care determină simptome digestive, în principal vărsături şi diaree cu scaune apoase şi febră. Simptomele respiratorii sunt minime sau absente. Poate fi concomitentă şi cu alte infecţii, cum ar fi adenovirus, care poate să determine şi simptome respiratorii”, explică medicul şef. Ea a adăugat că rotavirusul se transmite pe cale fecal orală. „Adică mergi la toaletă şi nu te speli pe mâini. O altă greşeală este aceea că mamele îşi schimbă copiii şi nu se spală pe mâini. Astfel are loc şi contaminare lor, dar şi a copilului, cât şi a suprafeţelor din jur”, a mai adăugat conf. univ. dr. Mihai.

O CARACTERISTICĂ ESTE CĂ VIRUSUL PERSISTĂ CHIAR ŞI TREI SĂPTĂMÂNI PE SUPRAFEŢE.

„Infecţia cu rotavirus poate da febră foarte mare, aşa că copilul trebuie perfuzat. Tratamentul se poate face numai în spital. Infecţia durează între 7 şi 10 zile şi este cu potenţial sever. Trebuie tratată cu mare seriozitate pentru că în lume s-au citat şi cazuri care au condus la decese”, a mai declarat şeful Clinicii.

CUM PREVENIM! Pentru prevenirea bolii, ea atrage atenţia că trebuie păstrată o igienă riguroasă. „Spălatul pe mâini este foarte important. Mamele trebuie să alimenteze copilul doar după ce au o igienă riguroasă a mâinilor, a instrumentelor de nutriţie (tetine, linguriţe). Trebuie să-i spele (pe copii - n.r.), să-i expună la aer curat, să evite aglomeraţiile, să nu primească persoane bolnave în vizită”, a spus medicul şef.

IMPLICAREA AUTORITĂŢILOR Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului (DSPJ) Constanţa a trimis, ieri, o echipă de specialişti ai Departamentului de Supraveghere şi ai Serviciului de Control în Sănătate Publică care a declanşat o anchetă epidemiologică, potrivit procedurilor care se impun în asemenea situaţii. „Din primele relatări ale medicului şef de secţie, s-a constatat că sunt cazuri de sugari cu simptomatologie digestivă încă de la internare, cazuri care au fost investigate şi confirmate de către laboratorul spitalului”, potrivit DSPJ.

AICI VĂ INFORMAŢI! Pe de altă parte, specialişti ai Societăţii Române de Pediatrie (SRP) au anunţat că derulează o campanie de informare a părinţilor în legătură cu pericolele bolilor copilărilei şi cu cele mai eficiente metode de prevenţie a acestora, campanie numită “Să protejăm împreună copilăria”. „Părinţii care au întrebări se pot adresa direct specialiştilor pe site-ul www.protejamcopilaria.ro şi îi asigurăm ca vor primi răspuns cu promptitudine şi profesionalism”, potrivit SRP.



12