Epidemia de varicelă, la debut!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această perioadă

Epidemia de varicelă, la debut!?

Eveniment 10 Decembrie 2008 / 00:00 2827 accesări

În această perioadă, Constanţa s-ar putea confrunta cu o epidemie de varicelă! Mai multe grădiniţe din judeţ şi din oraş au declarat cazuri de îmbolnăvire. Numai la Grădiniţa nr. 12 din Constanţa, potrivit conducerii unităţii de învăţămînt, de la începutul lunii octombrie şi pînă în prezent, au fost semnalate 60 de cazuri de varicelă în rîndul copiilor. Directorul Grădiniţei nr. 12, Maria Terziu, a declarat că şi în momentul de faţă sînt diagnosticaţi cu varicelă 25 de prichindei. “Am luat toate măsurile care trebuie impuse în asemenea situaţii, copiii sînt acasă, izolaţi. Părinţii ţin în permanenţă legătura cu medicii de familie, dar şi cu medicii şcolari”, a mai spus directorul unităţii de învăţămînt. La rîndul său, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că are cunoştinţă despre aceste cazuri şi că nu sînt singurele semnalate la nivelul judeţului. “Mai sînt grădiniţe unde au fost semnalate unele cazuri răzleţe de varicelă în rîndul copiilor, însă nu sînt multe. Au mai fost semnalate unele cazuri de varicelă şi la o şcoală din mediul rural, dar focarul a fost închis în scurt timp. Nu au apărut probleme, stituaţia este sub control”, a spus dr. Dinisov. Medicul director a explicat că, dacă într-o grădiniţă, o treime din copii este diagnosticată cu varicelă, unitatea respectivă trebuie închisă şi supusă dezinfecţiei. “Noi urmărim în permanenţă raportările”, completează medicul director. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa prezentările nu sînt în număr mare, potrivit purtătorului de cuvînt al unităţii sanitare, dr. Roxana Cernat. “Pe zi ajung unul sau doi copii cu varicelă, fapt care, cel puţin deocamdată, nu este îngrijorător pentru noi. Noi îi sfătuim pe cetăţeni ce trebuie să facă, le atragem atenţia părinţilor asupra tuturor aspectelor medicale”, a mai spus purtătorul de cuvînt.

Varicela, una dintre cele mai contagioase afecţiuni

Potrivit dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul ASPJ Constanţa, varicela sau vărsatul de vînt este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupţie. Varicela apare pe tot parcursul anului, întîlnindu-se mai frecvent iarna şi primăvara. Medicii susţin că virusul ce cauzează varicela se transmite cu uşurinţă de la o persoana la alta. “Transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucală şi nazală. Virusul se poate transmite prin aer (prin strănut sau tuse, vorbit) de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secreţiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate”, a mai spus dr. Popescu. Cea mai contagioasă perioadă începe cu 2-3 zile înainte de apariţia erupţiei veziculare şi continuă în timpul formării veziculelor (care durează în general 4-5 zile) pînă în momentul cînd toate veziculele au format cruste. “Atît femeia însărcinată, cît şi fătul, au un risc crescut de a face varicelă dacă gravida nu a facut varicelă pînă atunci sau dacă nu a fost vaccinată împotriva varicelei. Riscul este crescut foarte mult, dacă cineva din familie are varicelă, datorită contactului apropiat cu acea persoană”, explică medicul. Perioada de incubaţie, care durează de la expunerea la virusul varicelei pînă la apariţia semnelor de boală, este de obicei între 14-16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10-21 zile. Medicii susţin că primele simptome ale varicelei sînt: febra între 38 şi 39,4 °C, indispoziţie, oboseală şi stare de rău, apetit diminuat sau dispărut (lipsa poftei de mîncare), dureri de cap şi inflamaţia gîtului. La copii, semnele sînt uşoare, dar la adulţi pot fi severe. “Aceste semne persistă pe toată perioada bolii. După 1-2 zile de la apariţia primelor semne de boală, apare erupţia pruriginoasă (care produce mîncărimi)”, declară dr. Popescu.

Stadiile erupţiei cutanate din varicelă

Dintre stadiile erupţiei cutanate din varicelă precizăm: pete roşii sau umflături ce se transformă în vezicule pline cu lichid clar sau tulbure; veziculele - se rup şi zemuiesc; veziculele rupte: sînt acoperite de cruste. Cea mai frecventă complicaţie infecţioasă a varicelei la copiii cu vîrsta sub 5 ani, este suprainfecţia bacteriană secundară leziunilor pielii. Suprainfecţia poate apărea pe escoriaţii (zgîrieturi) datorate gratajului (scărpinat). “O altă complicaţie posibilă ce poate apărea în varicelă este ataxia cerebeloasă acută (probleme de coordonare a musculaturii), fiind datorată afectării unei părţi a creierului de către virusul varicelo-zosterian. Deşi este rar întîlnită, afectează în general copiii cu vîrste mai mari”, spune dr. Popescu. Medicii susţin că pneumonia variceloasă este cea mai serioasă complicaţie a varicelei, apărînd mai frecvent la adulţi decît la copii. Mai mult de 20-30 de adulţi din 10.000 care fac varicelă, au nevoie de spitalizare. Copiii născuţi din mame care au facut varicelă în primul sau la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină dezvoltă sindromul de varicelă congenitală.

Virusul varicelo-zosterian rămîne în corp

Cu toate că, în urma îmbolnăvirii cu varicelă, persoana devine imună la boală, virusul varicelo-zosterian rămîne încă în corp. Virusul poate cauza herpes-zoster cînd persoana se află la vîrsta adultă. Aproximativ 15% din persoanele care au făcut varicelă riscă să dezvolte în timpul vieţii herpes-zoster. “La primele semne de boală, copilul trebuie scos din colectivitate pentru a împiedica răspîndirea bolii. De asemenea, se impune prezentarea la medicul de familie şi la medicul specialist de boli infecţioase şi respectarea indicaţiilor acestora. Revenirea în colectivitate se face doar cu acordul medicului curant. Cadrele didactice nu trebuie să permită accesul în colectivităţile şcolare al copiilor care prezintă manifestări de varicelă”, a mai spus dr. Popescu.

Se poate preveni varicela?

Vaccinarea previne îmbolnăvirea cu varicelă, determinînd astfel lipsa manifestărilor de boală care cauzează disconfort şi, în consecinţă, lipsa de la serviciu sau de la şcoală, precum şi înlăturarea posibilelor complicaţii. În cazuri rare, după vaccinare poate apărea o erupţie (urticarie) uşoară. Dr. Loti Popescu susţine că, în acest caz, este recomandat să nu existe contact cu alte persoane care nu au făcut varicelă sau care nu au fost vaccinate. “După dispariţia erupţiei şi după ce toate veziculele s-au uscat şi s-au format cruste, persoana infectată nu mai este contagioasă. În momentul administrării tratamentului simptomatic, trebuie respectate cu atenţie recomandările. La nou născuţi şi la copiii mici este necesară o atenţie specială în administrarea tratamentului medicamentos sau a altor metode”, a conchis dr. Popescu.



12