Epidemie de pestă porcină nu există? Cine câştigă? Zootehnia, în faliment!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Micii producători, distruşi!

Epidemie de pestă porcină nu există? Cine câştigă? Zootehnia, în faliment!

Social 30 Iulie 2018 / 17:35 5588 accesări
Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu: „Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor di

Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu: „Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor di

Teoria potrivit căreia epidemia de pestă porcină este o făcătură menită să distrugă ţăranul şi zootehnia românească prinde din ce în ce mai mult contur. Cel puţin aceasta este părerea specialiştilor de la Asociaţia Pro Consumatori (APC) şi a mai multor cetăţeni din Tulcea, unul dintre cele mai afectate judeţe. Un cetăţean dintre cei care au avut de suferit a trimis pe adresa redacţiei o scrisoare cutremurătoare, adresată ANSVSA, despre abuzuri de neimaginat, toate făcute sub protecţia aşa-zisei legi, pe care chiar cei care ar trebui să o respecte, o încalcă!

ANSVSA încalcă normele din propriul manual operaţional!

„În judeţul Tulcea, unde a fost depistată această pestă porcină, se intră abuziv în curţile oamenilor şi toţi porcii sunt adunaţi şi omorâţi. De precizat că acest lucru este efectuat în compania organelor statului (poliţie, jandarmi, inspectori veterinari). Vă rog să precizaţi conform cărei norme, directive europene sau legislaţie internă se efectuează această procedură de adunare generală, fără o testare în prealabil. Vă menţionez că în conformitate cu propriul dvs manual de operare, precum şi cu legislaţia europeană, acest lucru este complet ilegal. Aveţi ataşat (în mail – n.r.) manualul operaţional pentru intervenţie în focarele de pestă porcină (de pe portalul dvs) ediţia 2014 (cea mai recent postată). Prin această metodă generală de adunare şi omorâre cât mai rapidă, nu doar că încălcaţi legislaţia în vigoare, dar şi creaţi un prejudiciu financiar masiv acelor oameni care se ocupă de asta. Focarul este stabilit în cadrul fabricii Carniprod, iar acest lucru nu vă dă dreptul să adunaţi în general şi să exterminaţi toate animalele (porci) din judeţul Tulcea din gospodăriile oamenilor! Nivelul de despăgubire oferit de către stat este o insultă şi o glumă la adresa acestor oameni şi munca pe care ei o depun. Principalele criterii de stabilire că o fermă este sau NU infestată cu pestă porcină sunt descrise înCapitolul III al Deciziei Comisiei 2002/106/EC. Aceste criterii nu sunt respectate deloc şi este folosită doar forţa brută şi faptul că oamenii nu vor zice ceva deoarece organele statului sunt prezente. Teste nu sunt făcute, observaţii nu sunt făcute, o inventariere a animelor bolnave şi sănătoase şi o impunere a unei supravegheri a acelei ferme nu sunt făcute! Toate aceste lucruri sunt descrise în propriul dvs manual care nu îl respectaţi! În manual, pagina 15 - Norme clare de stabilire a pestei porcine într-o locaţie (complet ignorate şi nefolosite de autorităţile române)! Cu respect, Paul Tiberiu Marteş”.

„În România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană”

Şi specialiştii de la APC (Asociaţia Pro Consumatori), care de-a lungul timpului au adus în atenţia publicului multe abuzuri şi încălcări ale legii în domeniul alimentaţiei şi nu numai, spun, într-un comunicat că:

„În România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!

5,6 milioane kilograme de carne de porc a fost distrusă prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor!

Acțiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci!

România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani!

Pesta porcină africană poate provoaca României pierderi de miliarde de euro!

Pesta porcină aduce sărăcie în România!

Plata despăgubirilor pentru animalele ucise şi incinerate/îngropate se face la valoarea de piaţă stabilită de către o comisie, în termen de 90 de zile de la uciderea animalului!

Proprietarii de porci din gospodăriile ţărăneşti riscă amenzi cuprinse între 3.000 lei şi 6.000 lei, dacă nu declară animalele bolnave la medicul veterinar în termen de 48 de ore!

Pesta porcină aduce foametea în România, mii de familii din mediul rural vor fi lipsite de hrană prin confiscarea porcilor în vederea incinerării!

Pesta porcina distruge afacerile mici cu carne de porc!

Pesta porcină produce șomaj, mii de angajaţi vor fi disponibilizaţi!

Opriţi distrugerea zootehniei româneşti!

Opriţi distrugerea ţăranului român!

Opriţi distrugerea producătorilor tradiţionali de produse din carne de porc!”

Un mic comerciant tulcean a fost nevoit să-şi vadă porcii mâncându-se între ei!

Potrivit sursei citate, APC va picheta, în data de 2 august, sediul Ministerului Agriculturii şi cel al ANSVSA! „Reprezentanții marilor crescători de porci solicită interzicerea creșterii porcului în gospodăriile țărănești pe motiv că țăranii sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane! Cozile de topor vor să îngroape țăranul român! Acțiunea pesta porcină e cu bătaie lungă!Falimentarea crescătorilor de porci va duce la falimentul în aval și în amonte al multor societăți comerciale (producători şi distribuitori de cereale, mici transportatori, unităţi de abatorizare, mici unităţi locale de producţie preparate din carne de porc, unităţi comerciale de desfacere etc.) Lucrurile au scăpat de sub control, reprezentanţii unor direcţii sanitar veterinare din judeţele aflate în carantină fac abuzuri. De exemplu, unui mic crescător de porci din judeţul Tulcea care are o exploataţie de 2.000 de capete i se refuză de către DSVSA Tulcea eliberarea autorizaţiei de comercializare a porcilor ajunşi la greutate de sacrificare cu toate că analizele medicale atestă faptul că acei porci sunt sănătoşi. De asemenea, respectivului fermier i s-a interzis aprovizionarea cu cereale a fermei pe motiv că poate contamina efectivul de porci cu pesta porcina africană. Lipsa hranei în ferma respectivă a dus la apariţia canibalismului între animale. Totodată, comercianţii, datorită psihozei instalate la nivel naţional nu se mai aprovizionează cu carne de porc din judeţele aflate în carantină. Reprezentanţii direcţiilor sanitar veterinare din teritoriu au drept de viaţă şi de moarte asupra crescătorilor de porci, ei hotărăsc care ferme trebuie lichidate şi care nu”, potrivit informării APC.

ANSVSA, somată să facă publică situaţia importurilor de carne congelată de la începutul acestui an

Şi dacă nu mai putem cumpăra carne de la noi, iar românul este consumator de carne de porc, mai rămâne o singură soluţie, nu-i aşa? Importul! „Vectorul pestei porcine africane din România poate fi şi carnea de porc congelată din import! Potrivit informaţiilor de pe site-ul ANSVSA, virusul pestei porcine rezistă mai mulţi ani în carnea congelată! APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de carne congelată de la începutul acestui an şi până în prezent, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pentru fiecare lot de carne congelată din import aferent perioadei 1 ianuarie 2018 - 30 iulie 2018! Tot de pe site-ul ANSVSA aflăm că virusul pestei porcine africane rezistă până la 6 luni în produsele din carne de porc obţinute numai prin sărare, maturare şi/sau afumare, adică cele obţinute fără aplicarea unui tratament termic, cum ar fi salamurile crude uscate/crude afumate din carne de porc şi cârnaţii cruzi afumaţi. Deci, infectarea porcilor cu virusul pestei porcine se poate realiza şi prin intermediul acestor produse, având în vedere obisnuinţa unor crescători de porci din mediul rural de a hrăni animalele cu resturi alimentare. Având în vedere acest aspect, APC solicită ANSVSA-ului să facă publică situaţia importurilor de produse de carne de porc preparate numai prin sărare, maturare şi/sau afumare pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iulie 2018, pe fiecare ţară de provenienţă, precum şi rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate de ANSVSA pe fiecare lot de produse pentru perioada mai sus menţionată”, potrivit sursei citate.

Soluţii de dezinfecţie fără efect!

Mai mult, specialiştii APC se întreabă de ce cheltuie ANSVSA milioane de lei pe soluţii de dezinfecţie, care nu au niciun efect în privinţa stopării răspândirii virusului pestei porcine africane, „fapt care reiese foarte clar din modul în care evoluează răspândirea acestui virus. Aceşti bani ar trebui să ajungă la ţărani sub formă de despăgubiri acordate la valoarea de piaţă din momentul confiscării animalului şi plătite în cel mult 7 zile de la momentul la care s-a realizat confiscarea animalelor! În realitate, autorităţile doar promit despăgubiri ţăranilor, fără a menţiona cuantumul acestora şi perioada de timp în care vor fi acordate!”, arată sursa citată.

Se doreşte îngroparea programului Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa

Pesta porcina îngroapă programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în valoare de 4,6 milioane lei pentru anul 2018! Conform datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, la această schemă de ajutor de minimis concepută pentru perioada 2018-2020 s-au înscris 223 de furnizori de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, 28 de procesatori de carne de porc şi 3.410 crescători de porci.

Bilanţul crizei, înfricoşător: 66.295 de porci sacrificaţi şi incineraţi/îngropaţi!

Bilanţul crizei generate de pesta porcină africană este unul care creează îngrijorare pentru APC şi care poate capăta conotaţii apocaliptice în lunile următoare. Este vorba despre 66.295 de porci sacrificaţi şi incineraţi/îngropaţi!

Până la data de 27 iulie 2018, conform datelor furnizate de ANSVSA prin intermediul comunicatelor de presă, au fost confirmate 441 focare de pesta porcină africană (PPA), dintre care 439 focare de PPA în gospodăriile populaţiei şi 2 focare în exploataţiile comerciale (în aceste exploataţii situate în judeţul Tulcea s-a hotărât sacrificarea şi incinerarea a 64.580 porci).

30% din efectivul de porci al ţării noastre, sacrificat în următoarele luni

Potrivit aceleiaşi surse, pesta porcină africană afectează zona de Sud-Est a României, unde există 16,6% din efectivul de porci al României, adică circa 750.000 de porci, din totalul de 4,5 milioane porci, respectiv zona de Nord-Vest a României, unde există 13,8% din efectivul de porci al ţării noastre, ceea ce înseamnă circa 620.000 de porci din totalul de 4,5 milioane porci. Având în vedere evoluţia galopantă a pestei porcine africane în zonele respective, în acest moment există un risc foarte mare ca în următoarele luni să fie sacrificate în vederea incinerarii 1,3 milioane porci, ceea ce reprezintă circa 30% din efectivul de porci al ţării noastre.

Totodată, 7 judeţe (Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj şi Bihor) se află în carantină. Preţul cărnii de porc în viu a scăzut în aceste judeţe de la 6,5 lei per Kg la 5,5 lei per kg. Crescătorii de porci din exploataţiile comerciale din aceste judeţe au primit din partea ANSVSA interdicţia de a mai comercializa animalele pe o perioadă de 30 de zile, iar comercianţii evită să mai cumpere carne de porc din judeţele menţionate mai sus, fapt deosebit de grav care se poate finaliza cu falimentarea acestora.

Concluzie tragică: ANSVSA are drept de viaţă sau de moarte asupra crescătorilor de porci din România

„În concluzie, ANSVSA ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflată în coordonarea Primului Ministru, are drept de viaţă sau de moarte asupra crescătorilor de porci din România.

Cum s-a ajuns aici? Cine este responsabil de pagubele generate de această epidemie? Sunt întrebări generate de probleme care în acest moment trebuie să fie prioritare pe agenda publică a Guvernului României, a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării şi al Parlamentului României.

Vinovat este... porcul mistreţ!

Din păcate, se încearcă să se facă vinovat doar porcul mistreţ de această catastrofă economică şi socială a ţării!

APC solicită: ANSVSA, anchetată!

„Având în vedere cele menţionate mai sus, Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu 28 de ani de activitate în domeniul protecţei consumatorilor, solicită:

  • Preşedintelui Senatului României şi Preşedintelui Camerei Deputaţilor să convoace Biroul permanent al celor două camere în vederea stabilirii unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru a dezbate şi a găsi soluţii la criza economică şi socială generată de pesta porcină africană!
  • Parchetului General al României şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie realizarea de anchete la sediul ANSVSA şi direcţiile sanitar veterinare din teritoriu pentru a verifica: modul în care s-au respectat procedurile europene aplicabile pestei porcine, modul în care s-au realizat analizele pentru confirmarea existenţei virusului pestei porcine, modul în care s-a realizat confiscarea animalelor de la cetăţeni, modul în care s-au distribuit contractele către firmele care se ocupă cu dezinfecţia, soluţiile folosite la dezinfecţie şi concentraţia substanţei active din fiecare soluţie!”, arată sursa citată.

Preşedintele ANSVSA, demisia!

Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor din gospodăria proprie cu virusul pestei porcine, dar şi cu privire la alte lucruri ce ţin de măsurile care se întreprind de către stat în momentul în care porcii sunt diagnosticaţi cu pesta porcină africană. Lipsa acestei informări prealabile a creat panică şi tensiuni în rândul comunităţilor din mediul rural. Totodată, conducerea ANSVSA nu a întreprins anterior momentului confirmării primului focar de pesta porcină în România (31 iulie 2017), măsuri de biosecuritate corespunzătoare pentru fiecare punct vamal şi nu a făcut publice aceste măsuri prin intermediul unor canale de comunicare cu putere mare de diseminare a informaţiei în mediul rural şi urban, cum ar fi posturile de radio şi televiziune! De la începutul crizei şi până în prezent, ANSVSA a comunicat cu opinia publică numai prin intermediul unor comunicate aride de presă, în care se repetă, în mod ostentativ anumite lucruri, în timp ce informaţiile utile pentru consumatori, cum ar fi, stabilirea despăgubirilor şi intervalul de timp în care acestea vor fi plătite, lipsesc. Toate aceste nereguli grave, mă îndreptăţesc, ca în numele consumatorilor afectaţi de această criză, să solicit demisia domnului Geronimo Răducu Brănescu, preşedinte ANSVSA. Totodată, APC a întreprins demersurile legale în vederea pichetării sediului Ministerului Agriculturii în data de 2 august 2018, în intervalul orar 11-13, respectiv pichetarea sediului ANSVSA, în aceeaşi zi, în intervalul orar 15.00-16.00”, a declarat, potrivit sursei citate, preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.



12