Epidemie mortală de antrax în Siberia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Epidemie mortală de antrax în Siberia

Externe 01 August 2016 / 18:04 1477 accesări

Un băiețel de 12 ani a murit la spital, după ce fusese evacuat dintr-o zonă afectată de antrax, și alte opt persoane au fost diagnosticate cu temuta maladie, în vestul Siberiei, la 75 de ani de la ultimul caz infecțios de acest gen în zonă, informează Russia Today. Copilul a murit în spitalul din orașul Salekhard, capitala regiunii autonome Yamalo-Nenetsk, aflată deja în carantină din cauza antraxului de mai bine de o săptămână. ”Sunem siguri în proporție de 90% că băiatul a murit de antrax. El suferea de forma intestinală a maladiei, care este cel mai greu de diagnosticat”, a declarat guvernatorul regiunii, Dmitry Kobylkin, luni, pentru agenția rusă de știri TASS. Trei dintre cele opt persoane infectate sunt tot copii, a mai precizat guvernatorul. În total, 72 de persoane, dintre care 41 de copii, au fost evacuate din zona unde s-a manifestat epidemia și au fost internate în spital, majoritatea fiind deja externate pentru că au avut totate analizele bune. Locuitorii regiunii autonome au inițiat o colectă în bani și în obiecte pentru persoanele evacuate din zona afectată de antrax, care au fost nevoite să lase în urmă agoniseala de o viață, fără posibilitatea de a recupera ceva, din cauza pericolului bolii.

Epidemia de antrax este prima înregistrată în 75 de ani și se crede că a fost favorizată de un val neobișnuit de căldură care a afectat Siberia, cunoscută în general pentru temperaturile ei scăzute, căldură care a favorizat împrăștierea microbului de la animalele sălbatice moarte și intrate în descompunere. Specialiștii avertizează că sporii de antrax pot rămâne activi timp de decenii sau chiar secole, contaminând solul. Cel puțin 1.500 de reni ai populației indigene din regiunea autonomă Yamal au murit în ultimele șapte săptămâni, din cauza deshidratării produse de temperaturile extrem de ridicate sau din cauza antraxului. Oamenii pot fi expuși la antrax mâncând carne contaminată, inspirând sporii de antrax sau prin pătrunderea bacteriei în organism prin eventualele leziuni la nivelul pielii, în timpul intrării în contact cu animale bolnave.

Trupe specializate în decontaminare bacteriologică, dar și echipe civile de specialiști au fost mobilizate în zona contaminată, pentru a distruge cadavrele de animale și a extermina populațiile de șobolani care sunt purtătoare ale maladiei. O acțiune în masă de vaccinare a început la populația din zonă, în ultima săptămână, și la fel și la animalele din gospodării.

Taguri articol
EpidemieAntraxMaladieSporiInfecție mortVaccinareSiberiaRusia


12