Epigrafia dobrogeană suscită interesul specialiştilor europeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Epigrafia dobrogeană suscită interesul specialiştilor europeni

Cultură 22 Septembrie 2010 / 00:00 527 accesări

O manifestare de prestigiu european, colocviul româno-german de epigrafie şi istorie cu tema „Relaţii externe ale oraşelor pontice şi microasiatice în perioada elenistică şi romană”, se desfăşoară, în aceste zile, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Evenimentul, organizat de instituţia-gazdă şi de Comisia de Istorie Veche şi Epigrafie a Institutului German din München, a adus la Constanţa epigrafişti şi istorici din Germania, Elveţia, Franţa şi România, care susţin, timp de trei zile, în perioada 21-23 septembrie, o serie de comunicări ştiinţifice inedite.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc ieri dimineaţă, printre cei prezenţi în sala „Vasile Canarache” a MINAC aflându-se şi specialiştii muzeului constănţean: dr. Livia Buzoianu, dr. Mihai Irimia şi dr. Constantin Chera. Organizarea unui asemenea colocviu la Constanţa, având ca partener unul dintre reputatele institute din Europa - Institutul German de la München - contribuie, în mod cert, la creşterea prestigiului muzeului constănţean, demonstrând lumii întregi că adevăratele valori culturale sunt apreciate pretutindeni.

„La ani distanţă, după organizarea Congresului Internaţional de Epigrafie la Constanţa, din anul 1977, este reluat interesul pentru epigrafia dobrogeană, pentru epigrafia de epocă elenistică şi romană dintr-un spaţiu mai larg, care înseamnă bazinul Mării Negre, bazinul Mării Mediterane şi toată lumea elenistică şi romană”, a apreciat specialistul MINAC, cercetător ştiinţific dr. Livia Buzoianu. Specialistul constănţean şi colega sa, Maria Bărbulescu, au pregătit pentru acest colocviu o comunicare despre inscripţii inedite care se referă la educaţia, cultura şi religia din vechiul Tomis.

Sesiunile de comunicări ştiinţifice sunt dublate de vizite de lucru la şantierele arheologice Histria şi Tropaeum Traiani (Adamclisi), dar şi la muzeul constănţean şi Edificiul Roman cu Mozaic. Cu acest prilej, invitaţii din străinătate vor lua contact direct cu bogatul şi valorosul tezaur epigrafic de care dispune vechiul pământ al Dobrogei.

Lucrările prezentate în cadrul colocviului de epigrafie vor fi publicate într-un volum editat de Institutul German din München. După cum a subliniat directorul MINAC, Gabriel Custurea şi specialistul în epigrafie Livia Buzoianu, acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor ştiinţifice cu caracter internaţional, organizate anual, în preajma Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale Pontica, cum ar fi simpozionul de ceramică gri sau cel referitor la circulaţia amforelor în bazinul pontic.

Taguri articol


12