În intervalul 16 - 25 mai, mai multe echipe de experţi veterinari ai Uniunii Europene vor străbate România, pentru evaluarea modului în care se aplică normele comunitare privind combaterea pestei porcine. Cu toate că judeţul nostru a mai fost vizitat de specialiştii din cadrul Oficiului Veterinar pentru Alimente, pe segmentul punctelor de inspecţie a frontierei şi cel al procesării cărnii de porc, este posibil ca experţii străini să ajungă şi la malul mării. Lucrătorii Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa sînt pregătiţi pentru această vizită, mai ales că procesul de vaccinare a efectivelor de porcine din judeţ trebuie finalizat în această toamnă. "Legea spune că scroafele gestante şi purceii nu sînt vaccinaţi împotriva pestei porcine, în vreme ce ţăranii îşi vor vinde animale în localităţile de domiciliu, şi nu în tîrguri sau oboare. Vaccinarea antipestoasă a fost interzisă în 2003, însă programul de eradicare a bolii a fost reluat în gospodării iarna trecută. Cea mai importantă restricţie aplicată de Uniunea Europeană a vizat exporturile româneşti de carne în spaţiul comunitar", a declarat directorul adjunct al DSVSA Constanţa, Gheorghe Dincă.