Erdogan, ales în fruntea partidului de guvernământ din Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adio, neutralitate!

Erdogan, ales în fruntea partidului de guvernământ din Turcia

Externe 22 Mai 2017 / 16:48 436 accesări
Victoria obținută la referendumul de luna trecută privind trecerea la sistemul prezidențial îi permite lui Erdogan să fie și șefului statului, și al unui partid politic.

Victoria obținută la referendumul de luna trecută privind trecerea la sistemul prezidențial îi permite lui Erdogan să fie și șefului statului, și al unui partid politic.

A candidat singur şi a câştigat! Recep Tayyip Erdogan, șeful statului turc, a fost ales în funcția de președinte al Partidului Dreptate și Dezvoltare (AKP), fiind singurul candidat la această funcție, informează The Associated Press. Președintele turc, care este unul dintre fondatorii partidului, a declarat că "AKP nu este doar partidul votanților, este partidul tuturor celor 80 de milioane de cetățeni (turci)". Erdogan, care anterior a fost șeful AKP timp de mai mulți ani, a fost nevoit să întrerupă legăturile oficiale cu formațiunea în 2014, atunci când a fost ales în funcția de președinte al țării. Victoria la limită obținută la referendumul de luna trecută privind trecerea la sistemul prezidențial îi permite lui Erdogan să fie și șefului statului, și al unui partid politic, eliminând prevederea care stipula că președintele țării trebuie să fie neutru din punct de vedere politic. Ales în funcția de lider al AKP cu 1.414 voturi, Erdogan a mai afirmat că "în lunile următoare va începe o perioadă de creștere în toate zonele, inclusiv combaterea terorismului, economie, extinderea drepturilor și libertăților și investiții".

În discursul său, noul lider al AKP a criticat și aliații europeni ai Turciei, spunând că "nu trebuie să mai tolerăm atitudinea cu două fețe a Uniunii Europene (UE)". Oficialii UE şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. În urma acesteia, mii de oameni, inclusiv jurnalişti şi activişti, au fost arestaţi. Referendumul din 16 aprilie din Turcia, privind reformele constituţionale pentru trecerea la un sistem prezidențial, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

Taguri articol


12