Atitudinea dictatorială a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu se rezumă la propria țară, unde continuă prigoana celor bănuiți că au avut legătură cu puciul de anul trecut. Liderul turc a atacat dur Uniunea Europeană, fiind deranjat de faptul că nu a fost încă acceptată aderarea Turciei, chiar dacă negocierile au început în 2005. "Escaladarea xenofobiei nu va aduce beneficii nimănui. Visul de putere prin islamofobie nu va aduce progresul pentru nimeni. O Europă fără Turcia va ajunge doar la izolare, disperare şi conflicte civile. Turcia nu are nevoie de Europa. Europa este cea care are nevoie de Turcia. Deşi nu vor să vadă acest lucru, statutul Turciei de membru UE este leacul pentru problemele lor cronice", a spus Erdogan în cadrul unui discurs susținut la un eveniment organizat la Ankara, cu ocazia comemorării lui Alija Izetbegovic, preşedintele fondator al Bosniei moderne. Mai mult, Erdogan a fost extrem de acid și la adresa membrilor UE. "Europa a murit în Bosnia şi a fost îngropată acum în Siria. Ar trebui să ştiţi că acei copii nevinovaţi ale căror cadavre ajung la ţărm sunt pietrele funerare ale civilizaţiei occidentale. Din nefericire, în ultimii şapte ani, valorile europene au fost discreditate şi distruse una după alta, chiar de către proprietarii acelor valori. Drepturile omului, democraţia, voinţa naţională şi libertatea erau considerate exagerate pentru bosniaci. Astăzi, acestea sunt văzute ca un lux pentru sirieni, palestinieni, libieni. Deşi opresiunea şi tirania s-au schimbat, cei care le urmăresc impasibili nu s-au schimbat", a acuzat Erdogan.
Ankara rămâne fără primar
Presat de Erdogan, primarul din Ankara, Ibrahim Melih Gokcek, a anunţat că îşi va depune sâmbătă demisia, postând un mesaj ciudat pe Twitter: "Dacă Allah doreşte, voi reuni sâmbătă Consiliul Municipal, le voi spune la revedere membrilor şi prietenilor din Consiliu şi îmi voi da demisia". Gokcec ocupă funcţia de primar al capitalei Turciei încă din 1994 şi este unul dintre cei mai vechi lideri ai AKP, partidul lui Erdogan, dar liderul turc vrea să îşi consolideze puterea şi să aducă oameni noi la conducerea formațiunii.
În paralel, continuă arestările la nivel înalt, omul de afaceri și filantropul turc Osman Kavala, personalitate importantă a societății civile, fiind reținut săptămâna trecută la Istanbul și pus sub urmărire penală în cadrul unei anchete legate de puciul din luna iulie a anului trecut. Printre cei vizați se numără și Metin Topuz, un angajat al Consulatului american la Istanbul, arestat la începutul lunii octombrie. Reținerea acestuia a provocat o nouă criză diplomatică între Washington și Ankara, SUA suspendându-și serviciile de emitere de vize americane în Turcia, cu excepția celor de imigrație.