Zeci de persoane au fost prezente, sîmbătă, începînd cu ora 18.00, la vernisajul unei expoziţii foto-documentare găzduită de Prăvălia Predania. Manifestarea expoziţională intitulată „Pe Drumul Învierii!” a adus în atenţia publicului şase mari figuri - simbol ale rezistenţei creştine anticomuniste: părintele Arsenie Papacioc din localitatea Techirghiol, preoţii Arsenie Boca, Daniil-Sandu Tudor, Gheorghe Calciu şi Ioan Ianolide, precum şi Valeriu Gafencu. Viaţa, chinurile şi sfîrşitul celor şase personaje centrale ale evenimentului expoziţional au fost prezentate în cadrul unei prelegeri, susţinută de directorul Asociaţiei ROST, Claudiu Tîrziu şi părintele Iustin, de la Mănăstirea „Sfîntul Ioan Casian”.
Subiect interzis înainte de 1989, războiul dintre Biserica Ortodoxă şi regimul totalitar comunist ies din ce în ce mai des la iveală. Cu scop informativ, evenimentul de la Predania a continuat seria tendinţelor de a evidenţia adevărul istoric referitor la uciderea celei mai mari părţi a elitei intelectuale româneşti interbelice şi viitoarea elită, studenţimea, sub tăvălugul comunist instaurat după fraudarea alegerilor de către comunişti, în 1946.
Asociaţia ROST s-a înfiinţat în urmă cu şapte ani şi organizează, periodic, în întreaga ţară, conferinţe creştine. Alături de alte asociaţii creştine, Claudiu Tîrziu conduce „lupta” de canonizare a persoanelor care au avut de suferit şi au murit în lagărele şi temniţele sistemului totalitar comunist. Figura centrală o reprezintă Valeriu Gafencu, un simbol al rezistenţei creştine anticomuniste, întemniţat în trei închisori, de la Aiud, Piteşti şi Tîrgu Ocna. Apreciat şi comemorat de feţele bisericeşti ale zilelor noastre, dar şi de oameni de cultură, precum Dan Puric, Valeriu Gafencu a fost redescoperit, sîmbătă, de publicul participant la vernisaj. Iniţiativele lui Claudiu Tîrziu au ca scop menţinerea vie a amintirii acestor martiri, care au fost torturaţi pentru credinţa lor. Deşi o parte însemnată dintre ei au fost membri marcanţi ai Mişcării Legionare interbelice, Tîrziu a menţionat că manifestarea de sîmbătă nu a avut un scop politic, ci strict religios.
Expoziţia foto-documentară găzduită de Prăvălia Predania poate fi vizitată timp de două săptămîni. Pe lîngă imagini ale martirilor sau „sfinţilor în viaţă”, cum este cazul părintelui Arsenie Papacioc de la Techirghiol, expoziţia cuprinde şi o serie de documente inedite, precum procesele verbale ale deţinuţilor, întocmite de poliţia politică şi scoase la lumină de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Această expoziţie este ultima manifestare pe care Prăvălia Predania o găzduieşte. Conform declaraţiei lui Mihai Gheorghilaş, patronul prăvăliei, sediul se va închide peste două săptămîni. Predania îşi va continua activităţile prin intermediul magazinului online, dar şi prin conferinţe care vor fi susţinute în zona centrală a oraşului.