„Eroi la ţărmul Mării Negre”, expoziţie de fotografie la Muzeul „Callatis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Eroi la ţărmul Mării Negre”, expoziţie de fotografie la Muzeul „Callatis”

Cultură 01 Noiembrie 2007 / 00:00 4056 accesări

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional - filiala Constanţa, a organizat, ieri, vernisajul unei expoziţii temporare de fotografie, intitulată „Eroi la ţărmul Mării Negre”. Evenimentul expoziţional a fost găzduit de Muzeul „Callatis”, marcînd Ziua Internaţională a Mării Negre, pe care cele şase ţări riverane - România, Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia şi Bulgaria o sărbătoresc în fiecare an, pe data de 31 octombrie. Potrivit şefului Secţiei Expoziţie, valorificare patrimoniu, relaţii cu publicul din cadrul muzeului callatian, cercetător ştiinţific drd. Sorin Colesniuc, expoziţia a deschis, totodată, seria manifestărilor culturale care vor fi organizate cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la revenirea Dobrogei în graniţele ei fireşti.

Printre cei prezenţi la vernisaj s-au numărat: directorul filialei Mangalia a Muzeului Marinei Române, comandor în rezervă Eugen Bulboacă, reprezentanţi ai Cercului Militar Mangalia, numeroase cadre militare ale Garnizoanei Mangalia, alături de referentul cultural Liviu Ciogolea, elevi ai Colegiului Economic Mangalia, însoţiţi de prof. Ibolya Negoiţă, specialişti în istorie şi alte persoane interesate de istoria Dobrogei. Expoziţia a constat în prezentarea de imagini ale militarilor români, în special ale celor dobrogeni, care au luptat chiar cu preţul vieţii pentru apărarea ţării, dar şi de imagini cu armamentul şi tehnica de luptă utilizate de ostaşii români în campaniile militare.

În deschiderea manifestării, drd. Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, a vorbit despre importanţa Zilei Internaţionale a Mării Negre şi a menţionat evenimentele politice şi militare mai importante din Antichitate şi pînă în zilele noastre, din zona ţărmului dobrogean al Mării Negre. De asemenea, acesta a subliniat faptul că „istoria celor aproape 130 de ani, de cînd Dobrogea a fost reintegrată României, nu este nicăieri prezentată la Mangalia, iar expoziţia “Eroi la ţărmul Mării Negre“ încearcă să suplinească, într-o mică măsură, tocmai această lacună din istoria modernă şi contemporană a oraşului”.

La rîndul său, drd. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional - filiala Constanţa, a făcut o prezentare a imaginilor expuse şi a amintit eroii dobrogeni care au participat la operaţiile militare în care România a fost implicată între anii 1878 - 2007. În final, a menţionat că este prima colaborare cu Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia şi că, pe viitor, va folosi orice prilej pentru a colabora cu instituţiile din Mangalia, în scopul promovării valorilor naţionale.

Taguri articol


12