Escrocherii telefonice la nivel naţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Naivitate plătită scump!

Escrocherii telefonice la nivel naţional

Eveniment 21 Decembrie 2012 / 00:00 4400 accesări

ALARMANT! Poliţiştii din mai multe judeţe din ţară se confruntă cu zeci de cazuri de înşelăciune prin telefon. Zeci de persoane au rămas fără importante sume de bani după ce au transferat lei sau valută în conturile unor necunoscuţi, fără a verifica dacă informaţiile telefonice primite de la aceştia sunt reale. Modul de operare a escrocilor este unul cât se poate de ingenios! Ei mizează pe faptul că orice părinte îşi ajută copilul la nevoie şi se bazează pe şocul şi starea emoţională a oamenilor în momentul în care află că un membru apropiat al familiei (fiu, fiică, nepot, nepoată) are nevoie urgentă de ajutor. Escrocii îşi aleg victimele la întâmplare şi iau numerele din cartea de telefon. ”O persoană care se recomandă drept avocat contactează partea vătămată şi foloseşte o regie care porneşte de la un presupus accident rutier, produs din vina unui membru al familiei acesteia, în urma căruia au rezultat victime. Scopul final e acela de a o determina să transfere sume cât mai mari de bani în diferite conturi, sub pretextul că acestea vor fi folosite la achitarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele accidentului, dar şi pentru cel vinovat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, ag. pp. Anca Chiriţă. Oamenii legii spun că, în anumite cazuri, escrocii îşi însuşesc şi statutul unui poliţist sau chiar al unui procuror. Aceştia insistă ca păgubiţii să nu îşi contacteze ruda, deoarece telefoanele îi sunt reţinute de anchetatori. Crezând că singura soluţie de a-şi ajuta apropiatul este să transfere banii, păgubiţii se îndreaptă către oficiile poştale şi depun sumele cerute.

IGNORANŢĂ Poliţiştii din Constanţa, Galaţi, Brăila, Buzău, Călăraşi, dar şi alte judeţe au demarat campanii de prevenire cu privire la acest mod de operare, însă ignoranţa oamenilor depăşeşte orice limită. ”Au fost înregistrate 10 cazuri de acest gen şi facem cercetări pentru identificarea autorilor. Totodată am demarat mai multe campanii de prevenire pe această temă, pentru ca oamenii să nu mai fie victimele acestor infractori”, a declarat şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila, cms. şef Mircea Vizitiu. ”În tot municipiul Galaţi au fost împărţite flayere de prevenire, în supermarket-uri, în mijloacele de transport în comun, pentru ca oamenii să nu creadă aceste scenarii lacrimogene şi să verifice informaţiile. Poliţiştii din mediul rural s-au dus din casă în casă şi au informat cetăţenii, dar şi pe angajaţii oficiilor poştale, să-i avertizeze pe oamenii care doresc să depună bani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi, cms. Cristina Tatulici. Şi două pensionare din Călăraşi au picat în plasa escrocilor şi au rămas fără 13.000 de lei. ”Cooperăm în acest caz şi cu celelalte inspectorate din ţară pentru a-i identifica pe autorii acestor infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Călăraşi, insp Ramona Tudor.

NAIVITATE Din păcate, oamenii au încredere în necunoscuţi, însă ignoră recomandările poliţiştilor sau ale celor care îi previn. Este cazul unui bătrân din Galaţi, care, deşi a fost avertizat de angajatul unui oficiu poştal să nu trimită banii, deoarece înşelătoria era clară, pensionarul l-a ignorat total şi a insistat că el trebuie să îşi ajute fiul aflat la ananghie. A doua zi, când a luat legătura cu băiatul, a aflat că totul a fost o înscenare şi s-a prezentat la poliţie. Potrivit anchetatorilor, sunt şi unele cazuri în care păgubiţii s-au întâlnit cu aşa-zisul avocat, poliţist sau procuror şi i-au dat în mână banii solicitaţi telefonic. În toate cazurile, sumele pe care escrocii le cer sunt cuprinse între 3.000 de lei şi câteva mii de euro.

Taguri articol


12