Escrocheriile telefonice fac noi victime

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
18.000 de lei trimişi pe apa sâmbetei

Escrocheriile telefonice fac noi victime

Eveniment 05 Aprilie 2013 / 00:00 2005 accesări

Şi-au umplut conturile bancare cu importante sume de bani după ce au păcălit sute de persoane din întreaga ţară. Este vorba despre mai mulţi escroci care, printr-o metodă simplă, dar eficientă, continuă să păcălească oamenii, spunându-le o poveste lacrimogenă în care este implicat un membru al familiei. Escrocii se bazează pe şocul emoţional, dar şi pe panica provocată de vestea că un apropiat are nevoie urgentă de ajutor. Din octombrie şi până în prezent, poliţiştii constănţeni s-au confruntat cu peste 50 de plângeri de acest gen, prejudiciul fiind estimat la peste zece miliarde de lei. Scenariul inventat de escroci este unul cât se poate de cunoscut şi de mediatizat, dar cu toate acestea noi victime cad în plasa infractorilor.

SCENARIU LACRIMOGEN Potrivit anchetatorilor, escrocii formează un număr la întâmplare şi se recomandă ca fiind avocaţi. Discuţia pleacă de la un presupus accident rutier, produs din vina unui membru al familiei interlocutorului, în urma căruia au rezultat victime. Scopul final e acela de a le determina pe rude să transfere sume mari de bani în diferite conturi, sub pretextul că acestea vor fi folosite la achitarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele accidentului dar şi pentru ca membrul familiei implicat să scape „basma curată”. În unele cazuri, escrocii se dau drept poliţişti sau procurori şi insistă ca păgubiţii să nu îşi contacteze ruda aflată la necaz, deoarece telefoanele îi sunt reţinute de anchetatori. Mulţi dintre cei apelaţi nu au stat pe gânduri şi au plătit sumele cerute, dar apoi au aflat că naivitatea i-a costat scump.

18.000 DE LEI DINTR-UN FOC Ultima victimă a escrocilor este o femeie din Limanu, care a fost contactată telefonic, miercuri dimineaţă, de un escroc. Acesta s-a dat drept ginerele ei şi i-a spus că a lovit cu maşina doi copii care au ajuns în stare gravă la spital. Aşa-zisul ginere i-a dat la telefon pe un alt bărbat, care s-a prezentat ca fiind avocatul ce îl va scăpa de închisoare. Presupusul avocat i-a cerut femeii 18.000 de lei, pentru ca ginerele ei să nu fie pus sub acuzare. Vestea şocantă a zăpăcit-o pe femeie care, fără să stea pe gânduri, a transferat în contul menţionat suma respectivă. După efectuarea tranzacţiei, păgubita a aflat că ginerele nu a provocat niciun accident rutier, însă era prea târziu. Femeia a anunţat poliţia, care a adăugat încă o plângere la celelalte câteva zeci. „Cei care sunt contactaţi telefonic şi cărora li se spune o astfel de poveste lacrimogenă nu trebuie să-i dea curs. Le recomandăm să încerce prin orice alte căi să verifice veridicitatea informaţiei primite. Nu trebuie crezută nicio poveste lacrimogenă, deoarece nu este adevărată şi reprezintă doar o metodă a escrocilor de a scoate bani de la ei”, a declarat şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, cms. şef Gheorghe Lupşă.

DEŢINUŢII, MAI PRESUS CA POLIŢIŞTII ?!? În luna februarie, poliţiştii din Suceava şi Alba Iulia au efectuat mai multe percheziţii în Galaţi, în penitenciarul din localitate, dar şi în judeţul Brăila. Deşi anchetatorii şi-au lăsat, potrivit procedurilor, telefoanele la poarta închisorii, în urma percheziţiilor efectuate au constatat că deţinuţii aveau în posesie zeci de telefoane mobile şi cartele SIM, care au fost confiscate. Zece dintre cei încarceraţi au fost luaţi pe sus, ei fiind suspectaţi că au coordonat escrocheriile prin telefon din spatele gratiilor. Anchetatorii au stabilit că aceştia au înşelat peste 40 de persoane, plângeri înregistrate în cele două judeţe.

Taguri articol


12