Escrocii au înlocuit tranzacţiile bancare cu... taximetrişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Metoda „Accidentul” îmbracă noi forme

Escrocii au înlocuit tranzacţiile bancare cu... taximetrişti

Eveniment 12 Septembrie 2013 / 00:00 1600 accesări

Sunt încarceraţi în penitenciare, însă asta nu-i împiedică să comită în continuare infracţiuni. Deşi metoda cea mai la modă prin care acţionează puşcăriaşii, „Accidentul”, a fost foarte mediatizată, constănţenii încă mai cad în plasa escrocilor. În ultima perioadă, infractorii s-au lovit de un zid: „angajaţii bancari”, care i-au avertizat pe cei care vroiau să depună banii, spunându-le că este vorba despre o escrocherie. Dar asta nu a fost o problemă pentru deţinuţi, pentru că, având mintea odihnită, au găsit altă soluţie care să-i scoată din impas. Ei nu le-au mai cerut celor pe care îi contactau telefonic să depună bani la bancă, ci au început să trimită diverse persoane la adresele celor înşelaţi, pentru a ridica sumele cerute. Pe lângă complicii pe care îi au în afara penitenciarului, ei apelează acum la taximetrişti, pe care îi folosesc pentru a duce banii dintr-un oraş în altul. Un astfel de caz a fost înregistrat şi la Constanţa.

ESCROCI TRAŞI PE SFOARĂ Anchetatorii spun că, acţionând prin vechea metodă, un deţinut a apelat pe telefonul fix o femeie de 50 de ani, din Constanţa, căreia i-a cerut în numele fiului ei, implicat într-un accident rutier, 20.000 de lei pentru a-l scăpa de necaz. În timp ce femeia afla la telefon detaliile de la escroc, pe uşa apartamentului a intrat chiar fiul ei. Femeia nu s-a pierdut cu firea şi a continuat să joace rolul mamei disperate care dorea cu orice preţ să îşi ajute fiul aflat la ananghie. Bărbatul de la celălalt capăt al firului i-a spus femeii că va trimite pe cineva pentru a ridica suma de bani. Între timp, fiul femeii a sunat la 112 şi a alertat autorităţile. Un echipaj de la Secţia 5 Poliţie a ajuns în scurt timp la adresa femeii şi i-a prins în flagrant pe doi constănţeni care veniseră să ridice banii, unul dintre ei fiind taximetrist. Cei doi au fost surprinşi când s-au trezit luaţi pe sus de poliţişti, neştiind ce se întâmplă. Ulterior, anchetatorii aveau să afle de la ei povestea şi să descopere că aceasta e noua metodă a escrocilor de a acţiona.

„PORTIŢA” SPRE CÂŞTIG Cei doi, tată şi fiu, au povestit că un bărbat a sunat la firma de taxi din Constanţa (la care tatăl era angajat - n.r.) şi a solicitat o maşină în zona Casei de Cultură, spunând că doreşte o cursă externă, la Brăila. Dispecerul a îndrumat cea mai apropiată maşină (condusă de bărbatul prins de poliţişti) la adresa respectivă, însă taximetristul a aşteptat în zadar. El a cerut la dispecerat telefonul celui care făcuse comanda, dar când a sunat, nu i-a răspuns nimeni. După un timp, a fost contactat de persoana apelată mai devreme, care i-a spus că trebuie să o contacteze pe mama lui pentru a primi 20.000 de lei, pe care să-i ducă la Galaţi, şi nu la Brăila, cum spusese iniţial. Pentru acest serviciu, taximetristul urma să primească contravaloarea cursei şi un comision. În momentul în care a ajuns la destinaţie pentru a ridica banii, taximetristul şi fiul său, pe care îl luase să-l însoţească în cursă, au dat nas în nas cu poliţiştii. Anchetatorii au aflat de la taximetrist că la Galaţi trebuia să se întâlnească cu un anume Gabriel Filip, căruia să-i dea banii. Oamenii legii au deschis un dosar penal şi fac cercetări pentru a stabili dacă taximetristul şi fiul său au vreo implicare în acest caz, dar şi pentru a afla cine este bărbatul la care trebuiau să ajungă banii.



12