Eşec al Congresului privind reducerea datoriei SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semnal negativ

Eşec al Congresului privind reducerea datoriei SUA

Externe 23 Noiembrie 2011 / 00:00 287 accesări

Supercomisia desemnată să reducă datoria SUA a anunţat luni că nu a ajuns la un acord, după trei luni de eforturi, adresând un semnal negativ pieţelor financiare, într-un moment în care Europa se luptă şi ea cu datoriile. Preşedintele Obama a acuzat republicanii de eşecul lucrărilor comisiei, apreciind că prea mulţi dintre ei ”refuză să asculte vocea raţiunii şi a compromisului”. Cei 12 membri ai acestei comisii mixte, şase republicani şi şase democraţi, au fost desemnaţi să reducă deficitul de 1.200 de miliarde de dolari şi au timp la dispoziţie până astăzi la miezul nopţii pentru a adresa recomandările. Asigurând că SUA nu riscă să intre în incapacitate de plată, Obama s-a declarat hotărât să menţină presiunea asupra aleşilor şi ameninţă cu veto orice tentativă a Congresului de a atenua reducerile bugetare ce urmează să intre automat în vigoare. Înainte de constatarea eşecului, aleşii au părut mai mult ca oricând divizaţi cu privire la mijloacele de a ajunge la o reducere a datoriei, democraţii mizând pe creşterea impozitelor pentru bogaţi, începând din 2013, republicanii promovând tăieri drastice în programele sociale. În lipsa unui acord, legea prevede punerea în aplicare automată din 2013 a reducerii cheltuielilor de 1.200 de miliarde în zece ani, repartizaţi în părţi egale între apărare şi programele sociale. Reducerea datoriei, care a ajuns la 15.000 de miliarde de dolari, va fi, fără îndoială, una din temele majore din campania pentru prezidenţialele de anul viitor. Preşedintele Obama a avertizat deja că în timpul propriei campanii nu va ezita să îi critice pe republicani, a căror poziţie constă în refuzarea indiferent de cost a creşterii impozitelor pentru americanii cei mai înstăriţi. PE TERMEN SCURT, IMPASUL PRIVIND REDUCEREA DATORIEI CONJUGAT CU PROBLEMELE ECONOMICE EUROPENE AR PUTEA TRANSMITE UN SEMNAL NEGATIV PIEŢELOR.

CREŞTERE SUB AŞTEPTĂRI Economia americană a înregistrat, în trimestrul al treilea, o creştere mai mică decât s-a estimat iniţial, în condiţiile în care teama de o nouă recesiune a determinat companiile să-şi reducă stocurile. PIB-ul SUA a crescut cu 2% în ritm anual, în perioada iulie - septembrie 2012, mai puţin cu 0,5% faţă de estimările iniţiale, de la sfârşitul lunii octombrie. Stocurile companiilor au scăzut cu 8,5 miliarde de dolari în trimestrul trei, în condiţiile în care estimările iniţiale vorbeau de o creştere de 5,4 miliarde de dolari. Departamentul american al Comerţului a revizuit în jos şi datele privind cheltuielile de consum, responsabile pentru 70% din economia americană, care au crescut cu 2,3% în trimestrul trei, faţă de o creştere de 2,4% anunţată iniţial. Tot în jos au fost revizuite şi datele privind cheltuielile publice, care au înregistrat o scădere de 0,1%, precum şi datele privind investiţiile. Aceste scăderi au fost compensate de o contribuţie mai bună decât s-a estimat iniţial a comerţului extern. Exporturile au avansat cu 4,3% în loc de 4%, cât indicau estimările iniţiale, în timp ce importurile au înregistrat o creştere de doar 0,5% în loc de 1,9%.

Pe ansamblu, cifrele revizuite privind evoluţia PIB în trimestrul trei confirmă o îmbunătăţire a ritmului de creştere a economiei americane, care nu a înregistrat decât un avans de 0,4% în primul trimestru şi o creştere de 1,3% în al doilea trimestru. Cu toate acestea, avansul economiei americane rămâne unul inferior faţă de nivelul considerat necesar de Banca Centrală pentru a duce la o scădere semnificativă a şomajului.

Taguri articol


12