Eşec al partidelor olandeze de a obţine majoritatea parlamentară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eşec al partidelor olandeze de a obţine majoritatea parlamentară

Externe 24 Noiembrie 2006 / 00:00 611 accesări

Partidul Socialist, formaţiune antiliberală cu îndepărtate rădăcini maoiste, a obţinut o reuşită spectaculoasă în alegerile legislative anticipate din Olanda, devenind al treilea partid al ţării. Acesta ar obţine între 24 şi 30 de mandate de deputat în noua legislatură, potrivit estimărilor faţă de nouă mandate în Parlamentul anterior. Este vorba despre un mic triumf pentru preşedintele formaţiunii, Jan Marijnissen, în vîrstă de 54 de ani, una dintre personalităţile politice cele mai populare din Olanda. Acest partid nu a exercitat niciodată puterea la nivel naţional, opunîndu-se globalizării, liberalismului, participării trupelor olandeze la misiunile NATO şi abandonării statului-providenţă. Acesta a fost principalul promotor al respingerii Tratatului constituţional european, în referendumul din 2005, care a urmat la scurt timp după votul negativ al electoratului francez, pe marginea aceluiaşi proiect comunitar.

De la începutul campaniei electorale, Jan Marijnissen a lăudat reuşitele economice ale guvernului creştin-democrat al premierului în exerciţiu Jan Peter Balkenende, moderîndu-şi în acelaşi timp discursul pentru a nu-l deranja pe liderul social-democraţilor, Wouter Bos, căruia i-a "furat" şi cîteva mii de alegători din spectrul de stînga. Propunerile sale faţă de olandezi sînt: intervenţia statului pentru gestionarea ţării, impozite mai mari asupra veniturilor celor mai importante, un plafon salarial pentru preşedinţii-directori generali ai marilor companii, ajutoare sporite şi alocaţii pentru persoanele cu venituri mici, o gestionare strictă a problemei imigraţiei, dar cu acordarea unei amnistii generale imigranţilor clandestini, dintre care unii se află în Olanda de 12 ani.

Liderul Partidului Muncii din Olanda, Wouter Bos, nu a reuşit să-l înfrîngă în alegeri pe premierul conservator în exerciţiu. După ce, în campania electorală, sondajele au indicat timp de mai multe săptămîni că laburiştii şi creştin-democraţii erau la egalitate, cei dintîi au fost aspru sancţionaţi în scrutin, pierzînd zece mandate în Parlament. În alegerile legislative din 2003, Wouter Bos, proaspăt ales lider la Partidului Muncii, şi-a condus partidul spre cea mai mare victorie a sa din istorie, obţinînd cu 19 mandate mai multe decît avusese anterior. Partidul Creştin-Democrat al premierului în exerciţiu Jan Peter Balkenende se află pe primul loc, obţinînd circa 38 din cele 150 de mandate. Premierul în vîrstă de 50 de ani a cîştigat încrederea alegătorilor în capacitatea sa de a revigora economia ţării în ultimul an, în ciuda unei serii de reforme nepopulare, care au condus la convocarea de alegeri anticipate. Acesta a promis să continue politica în favoarea afacerilor.



12