Eşec dur pentru tricolori

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal / Preliminariile CM 2014: ROMÂNIA - OLANDA 1-4

Eşec dur pentru tricolori

Sport 17 Octombrie 2012 / 00:00 456 accesări

Naţionala de fotbal României a încheiat seria meciurilor fără înfrângere din preliminariile Campionatului Mondial din 2014, cedând aseară, pe teren propriu, scor 1-4 (Marica 40 / Lens 9, Martin Indi 29, Van der Vaart 45+2-pen., Van Persie 86), în faţa Olandei, într-un meci contând pentru Grupa D. Tricolorii au început bine întâlnirea, însă transversala s-a opus la lovitura liberă executată superb de Torje, în min. 5, de la 22 m. Şansa a fost de partea olandezilor, care au deschis scorul în min. 9, Lens trimiţând o boltă cu capul de la 18 m, după o respingere greşită a lui Tătăruşanu. Elevii lui Piţurcă au reacţionat rapid şi au pus presiunea asupra lui Stekelenburg, dar portarul olandez a prins şutul lui Grozav, care a dejucat pasul la ofsaid al oapeţilor. Răsunsul a venit prompt, iar Tătăruşanu şi-a răscumpărat greşeala şi l-a blocat pe Van Persie. Totuşi, “portocala mecanică” şi-a mărit avantajul în min. 29, când Martins Indi a reluat cu latul, din marginea careului mic, mingea centrată de Van der Vaart dintr-o lovitură liberă acordată în urma unui fault stupid comis de Tamaş asupra lui Lens. Încurajaţi de un public formidabil, tricolorii au forţat revenirea în joc şi, în min. 40, Marica a redus din diferenţă, finalizând o acţiune personală cu un şut de la 16 m. În prelungirile primei reprize, acelaşi Tamaş a fost din nou depăşit în viteză de Lens şi l-a faultat în suprafaţa de pedeapsă, Van der Vaar transformând perfect de la punctul cu var. Repriza secundă a început furtunos, cu câte o ocazie la fiecare dintre porţi, dar Van Persie şi B. Stancu nu au reuşit să marcheze. Treptat, jocul s-a liniştit, dar s-a încins la final din cauza deciziilor centralului Craig Thomson. Mai întâi, scoţianul nu a acordat lovitură de pedeapsă la un duel în careul olandez, între Martin Indi şi Adi Popa, apoi l-a iertat pe Tamaş de eliminare, chiar dacă fundaşul român făcuse deja câţiva metri spre cabine. Soarta partidei a fost decisă definitiv în min. 86, Van Persie trimiţând în plasă din mijlocul careului, dar faza a fost precedată de o poziţie de ofsaid la Narsingh. Eşecul nu-i scoate însă pe tricolori din cursa calificări, elevii lui Piţurcă fiind cotaţi în continuare cu şanse mari la locul secund, care asigură cel puţin prezenţa în baraj.

Au evoluat - România (antrenor Victor Piţurcă): Tătăruşanu - Tamaş, Chiricheş, Goian, Raţ (cpt.) - Pintilii (61 C. Lazăr), Bourceanu - Torje (66 A. Popa), B. Stancu, Grozav (75 Mutu) - Marica; Olanda (antrenor Louis Van Gaal): Stekelenburg - Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martins Indi - Strootman (cpt.), N. De Jong, Van der Vaart (76 Afellay) - Narsingh, Van Persie, Lens (89 Elia). Cartonaşe galbene: Bourceanu, Tamaş, Raţ / Strootman, Lens, De Jong. Au arbitrat: Craig Thomson - Alasdair Ross şi Derek Rosel; rezervă: John Beato. Spectatori: 53.329. Marcatori: Marica 40 / Lens 9, Martin Indi 29, Van der Vaart 45+2-pen., Van Persie 86.

PENTRU LOCUL SECUND. Selecţionerul Victor Piţurcă a recunoscut că nu mai visează la fotoliul de lider şi se gândeşte la poziţia secundă în Grupa D. „Am pierdut de o manieră categorică, iar când primeşti patru goluri nu pot spune prea multe, chiar dacă echipa a jucat bine în multe momente. Ne-am creat multe ocazii, dar o echipă mare marchează, iar Olanda aşa a făcut. Am pierdut cele trei puncte, trebuie să analizăm ce am greşit şi să aşteptăm meciurile de la începutul anului viitor. Ne batem pentru poziţia a doua, acolo unde ne este locul, cel mai probabil cu Olanda. Şansele de calificare rămân însă intacte”, a spus la final Piţurcă.

În Grupa D au mai avut loc aseară alte două meciuri: Andorra - Estonia 0-1 (Oper 57) şi Ungaria - Turcia (A. Szalai 31, 50, Z. Gera 57-pen. / M. Erdinc 22). Clasament: 1. Olanda 12p (golaveraj: 13-2), 2. Ungaria 9p (10-5), 3. ROMÂNIA 9p (8-4), 4. Turcia 3p (4-6), 5. Estonia 3p (1-6), 6. Andorra 0p (0-13).

NOU RECORD DE ASISTENŢĂ. La meciul România - Olanda au fost prezenţi în tribune 53.329 de spectatori, ceea ce reprezintă un nou record de asistenţă pentru Arena Naţională din Capitală, inaugurată în septembrie 2011. Precedentul record a fost înregistrat pe 9 mai, la finala UEFA Europa League, dintre echipele spaniole Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, meci la care au asistat 52.347 de spectatori. Arena Naţională a fost inaugurată pe 6 septembrie 2011, cu meciul România - Franţa, scor 0-0, din preliminariile EURO 2012, partidă la care au fost prezenţi în tribune 49.182 de suporteri.



12