Eşec spaţial de 275 milioane de dolari pentru Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eşec spaţial de 275 milioane de dolari pentru Rusia

Monden 17 Mai 2014 / 00:00 732 accesări

O rachetă rusească transportând un satelit avansat de telecomunicaţii nu a reuşit să ajungă pe orbită şi s-a prăbuşit, vineri, la puţin timp de la lansare. Racheta de tip Proton-M a fost lansată de pe cosmodromul de la Baikonur, din Kazahstan, la 1.42, ora Moscovei (21.42 GMT, joi), dar racheta nu a mai putut ajunge pe orbită, a precizat agenţia spaţială rusă Roscosmos. Presa din Rusia a relatat că problema a apărut în faza a treia a lansării, după nouă minute de zbor şi la o înălţime de 150 de kilometri. Părţi ale satelitului au căzut în Oceanul Pacific ori s-au împrăştiat deasupra Siberiei şi Extremului Orient rus. Nu au fost raportate victime sau alte pagube.

Satelitul care urma să fie plasat pe orbită, Express-AM4R, este cel mai avansat satelit de telecomunicaţii folosit de Rusia, proiectat să furnizeze acces la internet locuitorilor din zone îndepărtate ale ţării. Pagubele materiale ale pierderii satelitului sunt estimate la circa 275 milioane de dolari. Este primul mare accident de acest gen care implică o rachetă de tip Proton-M din iulie anul trecut, când trei sateliţi de navigaţie, în valoare totală de 200 milioane de dolari, au fost pierduţi din cauza unor probleme tehnice. Accidentul a dus la încordarea relaţiilor între Kazahstan şi Rusia, parteneri apropiaţi din punct de vedere politic şi economic. Kazahstanul a impus o suspendare temporară a tuturor lansărilor de pe teritoriul său care implică rachete de tip Proton-M.

RELAŢII TENSIONATE Postul de televiziune Rusia-24 a precizat că toate lansările au fost suspendate de pe teritoriul Kazahstanului după lansarea eşuată a satelitului rus. Televiziunea de stat a prezentat imagini cu racheta şi satelitul de comunicaţii Express-AM4P arzând în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific. Agenţia spaţială rusă a anunţat că a însărcinat o comisie să analizeze datele telemetrice pentru a descoperi motivele acestei situaţii. Potrivit unor date furnizate de o sursă sub acoperirea anonimatului, motorul celei de-a treia trepte a rachetei s-a oprit la altitudinea de 161 de kilometri, din cauza devierii rachetei de la traiectorie. Potrivit acestei surse, componente toxice ale combustibilului rachetei, care au rămas în treapta a treia a acesteia, şi unitatea Briz-M probabil că au luat foc în straturile dense ale atmosferei. Sateliţii din seria Express au fost asiguraţi pentru suma de 2,5 miliarde de ruble, circa 52,4 milioane de euro. Potrivit Channel One, satelitul - construit de Astrium, o divizie a grupului Airbus - urma să furnizeze acces la internet unor regiuni izolate din Rusia, care dispun doar de un acces slab la comunicaţii. Autorităţile ruse l-au demis din funcţie pe directorul Roscosmos, Vladimir Popovkin, în 2013, în urma unei serii de lansări eşuate şi unor incidente repetate. Noul şef al Agenţiei, Oleg Ostapenko, a fost însărcinat de către preşedintele rus, Vladimir Putin, să efectueze o reformă vastă a acestui sector, cu un buget suplimentat cu câteva miliarde de dolari.

Taguri articol


12