Escrocii care acționează prin metoda "Accidentul" au încercat marți seară să dea o nouă lovitură la Constanța, dar au ratat ținta. Și nu numai că nu au reușit să își păcălească victima, dar "săgeata" trimisă să ridice banii de la aceasta a fost capturată de polițiști în urma unei acțiuni de flagrant. Oamenii legii spun că povestea s-a derulat după scenariul clasic. Un constănțean a fost sunat pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat drept avocat și l-a mințit că fiul său a provocat un accident rutier soldat cu victime. Acesta și-a continuat "reprezentația" spunându-i omului că băiatul său are nevoie de 7.000 de lei pentru a plăti despăgubiri și a scăpa astfel de închisoare.
Bărbatul i-a zis escrocului că poate face rost de suma cerută și cei doi au convenit ca falsul avocat să trimită la adresa constănțeanului un "colaborator" care să ia de la el cei 7.000 de lei. Ce nu au știut suspecții a fost faptul că imediat după ce a închis telefonul, omul a vorbit cu fiul său și a descoperit că totul fusese o invenție. Cazul a ajuns în atenția oamenilor legii. Aceștia au pus la cale rapid o acțiune de flagrant și au reușit să-l prindă pe Mădălin Nicolae S., de 26 de ani, din județul Cluj, "săgeata" trimisă de cel ce sunase, chiar în momentul în care lua banii de la constănțean. Individul a fost reținut și escortat la sediul Secției 5, pentru audieri. Miercuri, el a fost dus în fața magistraților Judecătoriei Constanța cu propunere de arestare preventivă.
Amintim că anul trecut polițiștii constănțeni au scos din afaceri o rețea specializată în astfel de escrocherii. Anchetatorii spuneau atunci că suspecții au comis 42 de înșelăciuni, cu un prejudiciu de 400.000 de lei, în intervalul aprilie - august 2015. Dintre cei 24 de indivizi cercetați de oamenii legii, opt se aflau în spatele gratiilor la data comiterii faptelor. De acolo, aceștia sunau diverse persoane, pe care le mințeau că o rudă a provocat un grav accident rutier.În august 2015, anchetatorii au efectuat 12 descinderi în municipiul Constanța și în județ, pentru prinderea unor indivizi implicați în grupare. În urma operațiunii derulate de polițiști au fost confiscate telefoane mobile, cartele SIM, bijuterii din aur, înscrisuri și 12.000 de lei.
RECOMANDĂRI Pentru a nu deveni victime ale escrocilor care încearcă să-și umple buzunarele cu bani de pe urma naivității celor din jur, polițiștii le recomandă cetățenilor:
Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare);
Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
NU DAŢI BANI NECUNOSCUŢILOR SUB NICIUN MOTIV!
ÎN SITUAŢII SIMILARE, ÎN CARE VI S-AU SOLICITAT BANI PENTRU A FI SOLUŢIONAT UN ACCIDENT RUTIER SAU PENTRU INTERVENŢII MEDICALE, APELAŢI IMEDIAT 112!