La Constanţa, prima probă scrisă la disciplina limba şi literatura română, a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2006, s-a desfăşurat în 21 de centre de examen. Din cei 7.380 de candidaţi 8 au fost absenţi, considerînd şi absolventul eliminat de la proba orală de limbă modernă pentru că a folosit un telefon mobil. La unele Centre, examenul a început la 9.30 din cauza refacerii subiectelor ca urmare a desconspirării acestora din cauza breşelor de securitate a Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC). "Nu au fost probleme deosebite, subiectele au fost furnizate în timp rezonabil, astfel că liceenii au început rezolvarea subiectelor conform programului şi niciun elev nu a fost prins copiind", a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Narciz Amza.
Ea a mai spus că unei eleve de la centrul de examen din Mangalia i s-a făcut rău şi a primit asistenţă medicală, iar după ce şi-a revenit a continuat proba, comisia de examen aprobînd prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor. Alţi elevi au suferit atacuri de panică după ce au constatat că nu se încadrează în timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor şi, în funcţie de situaţie, liceenii cu astfel de probleme au primit aprobarea de prelungire a timpului de examen. Vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, Anton Pantelimon a declarat că subiectele au fost furnizate în condiţii de securitate, sub paza jandarmilor, preşedinţilor de comisii, pe baza documentelor de identitate.
Rebreanu, Preda sau Petrescu
"Ineditul probei de astăzi a constat în formularea subiectului al II- lea care solicita elevului să scrie un eseu de tip argumentativ, de 15-20 de rînduri, în care trebuia să-şi exprime opinia despre următoarea afirmaţie