„Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se așteaptă răspunsuri

„Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?“

Cultură 15 Ianuarie 2018 / 09:53 644 accesări

Pe 15 ianuarie, la Tomis şi peste tot în ţară, precum şi în toate celelalte spaţii locuite de români, se sărbătorește Ziua Culturii Naţionale. „Temerea noastră profundă este că generaţiile de astăzi au pierdut aspiraţia pentru cultură ca model posibil al lumii. Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraş al lui Ovidius şi al culturii greco-romane, oraş al mării şi al poeziei, produce forme anemice de cultură. Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis şi în ţară, mai multă emoţie care să ne sporească/anime. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistenţă colectivă împotriva lumii care îşi pierde sensurile“, se spune într-un comunicat de presă al Asociaţiei Casa Mării Negre Constanța.

Potrivit președintelui Asociației, dr. Dorin Popescu, anul trecut, asociația a iniţiat şi derulat un amplu pariu cultural colectiv al Cetăţii Tomisului, unic în lume ca proiect şi realizare, un volum emblematic dedicat primului om de cultură de notorietate al Tomisului, „Publius Ovidius Naso - Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“.

Anul acesta, membrii asociației propun oamenilor de cultură din Constanța o dezbatere liberă, onestă, „poate chiar dureroasă“, despre cultura Tomisului.

Dezbaterea va avea loc, sub forma unei mese rotunde cu tema „Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?“, pe 16 ianuarie, ora 10.00, la sediul Asociaţiei dinbulevardul Mamaia, nr. 203, et. 4, ap. 7.

„Temele de reflecţie la care este invitată să răspundă elita culturală a Tomisului cu această ocazie reflectă îngrijorarea noastră că există o lene ancestrală a culturii la Tomis care se perpetuează din inerţie şi îndepărtează Cetatea de fenomene culturale de amplitudine care să încăpăţânează să se producă în restul ţării: Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieţii culturale a Bucureştiului sau a periferiilor emancipate? Este Tomisul un spaţiu al eșecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură şi spiritualitate? Există o comunitate culturală locală conştientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgenţele ei consensuale? Există o resursă culturală locală, omologată la nivel naţional/internațional? Cât de departe este Constanţa de proiectul transformării polis-ului actual în oraș european al culturii? Folosește Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziţionări geopolitice? Care sunt pârghiile şi instrumentele comunităţii culturale locale de a-şi depăşi inhibiţiile periferice, de a-şi valorifica şi consolida resursa culturală locală? Sunt şanse ale culturii tomitane de a exista în 2018, se prevăd şanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-şi construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?“, se mai arată în comunicat.



12