„Este ideal să colaborezi cu deţinători ai unui „Palme d’Or” (II)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu Sergei Loznitsa:

„Este ideal să colaborezi cu deţinători ai unui „Palme d’Or” (II)

Cultură 03 Iunie 2010 / 00:00 362 accesări

Chiar dacă, anul acesta, niciun titlu românesc nu a intrat în competiţia principală a Festivalului de la Cannes, am fost, totuşi, prezenţi, pe genericul unui film ucrainean, o coproducţie de fapt. L-am reîntâlnit pe Vlad Ivanov în rolul unui căpitan de la Moscova, intrat pe mâna unor poliţişti corupţi de la un punct de control din provincie. Mai mult, personajul feminin principal al filmului, Maria Varsami, este originară din Constanţa. „Mâna dreaptă” a regizorului a fost Oleg Mutu, director de imagine. Dintr-un interviu acordat cotidianului „Telegraf” de regizorul Sergei Loznitsa, autorul filmului „Bucuria mea”, în competiţie la Cannes 2010, publicăm, astăzi, cea de-a doua parte.

Reporter (Rep.): V-am întrebat şi la conferinţa de presă. Ce anume v-a orientat interesul către cineaştii români?

Sergei Loznitsa (S.L.): Nu este greu să uiţi un film precum „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cu care Cristian Mungiu a luat Palme d’Or, în 2007. Căutam un operator de acest nivel şi, cum nu găseam, directorul meu de casting mi-a sugerat să încerc să-l abordez pe Oleg Mutu. Luase un premiu important, colaborase atât cu Cristi Puiu, cât şi cu Cristian Mungiu. I-am găsit coordonatele pe internet şi am aflat că este interesat de colaborare. A contat că el s-a născut în Republica Moldova, că a făcut studii de specialitate la Bucureşti. Apoi vorbeşte rusa, ceea ce ne-a ajutat să comunicăm. Mai este ceva. El a terminat facultatea de fizică, prima lui specialitate, iar eu am făcut mai întâi matematicile, la Politehnica din Kiev. A fost o înţelegere perfectă. Amândoi suntem preocupaţi de acelaşi stil, extrem de meticulos.

Rep.: Aţi ales şi doi actori români.

S.L.: Aveam nevoie de un actor pentru un personaj care emană energie şi siguranţă, dar care este zdrobit de maşinăria opresivă a unor indivizi fără scrupule. Vlad Ivanov apare la final, spre a exprima măsura unor atitudini aberante. Chiar şi un ofiţer este suspectat şi anihilat cu mijloace grosolane, agresive.

Rep.: Încasează ceva lovituri, tocmai el care de obicei dă, direct sau indirect.

S.L.: Nici vorbă. Ştie să şi primească pumni şi palme, deşi în rolul din filmul încununat cu Palme d’Or acţionează cu alte mijloace, fiind el cel care impune regulile jocului. Este foarte bun. Îmi pare rău că nu a putut veni şi la conferinţa de presă.

Rep.: A apărut, în schimb, la gală, la urcarea treptelor, întregind echipa filmului dvs. Mai joacă şi Maria Varsami.

S.L.: Este exact ceea ce trebuia filmului. Maria se achită excelent de sarcinile dramaturgice. Ţiganca pe care o interpretează ţine sub control o zonă a mafioţilor locali: de la soţul ei criminal, la vecini, la furnizorii clandestini de mărfuri furate, la capii poliţiei locale. Este mamă, soţie, dar şi fiică, un fel de matroană a acelor locuri uitate de lume, din care a dispărut legea morală şi legea în general.

Taguri articol


12