„Este mai mult decât un rol, este un proces de conştiinţă!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dan Puric despre rolul din „Sinucigaşul”:

„Este mai mult decât un rol, este un proces de conştiinţă!”

Cultură 25 Mai 2011 / 00:00 672 accesări

Aproximativ 700 de constănţeni prezenţi luni seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, au aplaudat în picioare, la finalul spectacolului de teatru „Sinucigaşul”, de Nikolai Erdman, prestaţia ireproşabilă a unor mari artişti ai scenei româneşti: Dan Puric, Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buză, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin, Vitalie Bichir, Nikita Dembinski. O producţie a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), piesa amintită este o montare de Felix Alexa, având scenografia semnată de Diana Ruxandra Ion.

• Spectacol-provocare • Deşi spectacolul a mai fost prezentat pe scena de la malul mării, în toamna anului trecut, constănţenii au părăsit sala şi de această dată răscoliţi de profunzimea actului artistic. „Sinucigaşul”, în viziunea regizorală a lui Felix Alexa, a amuzat şi a provocat lacrimi, descoperind o perspectivă esenţială asupra vieţii. Piesa a pus în valoare calităţile actoriceşti ale lui Dan Puric, în rolul naivului şi derutatului şomer Semion Semionovici Podsekalnikov. Fiecare personaj al piesei dramaturgului rus Nikolai Erdman - care a fost deportat în Siberia pentru curajul de a spune adevărul în creaţiile sale - gravitează în jurul rătăcitului ce ameninţă că renunţă la viaţă, copleşit de lipsuri materiale. Şi ceilalţi actori din distribuţie s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor publicului, care a fost introdus în atmosfera epocii totalitariste în care sinuciderea lui Podsekalnikov devine un pretext de a arăta degradarea morală a unei societăţi în care oamenii sunt înlocuiţi cu „masele”.

Referitor la rolul pe care l-a interpretat, personajul Semion Semionovici Podsekalnikov, îndrăgitul artist Dan Puric a declarat, după spectacol: „Este un rol cât se poate de contemporan. El a fost scris într-o perioadă cruntă a stalinismului şi iată că situaţia şi drama individului se potrivesc perfect cu lumea de astăzi. De asta m-a şi interesat, pentru că este mai mult decât un rol, este un proces de conştiinţă...”. Artistul a adăugat: „A venit la mine regizorul Felix Alexa, mi-a propus şi concepţia regizorală, care mi-a plăcut foarte mult, pentru că nu a vrut să facă o comedie, ci este o tragi-comedie. Este o similitudine extraordinară cu situaţia contemporană, de unde rezultă că trăim o altă formă de ghetoizare, mai „relaxată”, de tip consumerist, dar tot cu preluări şi rafturi de conştiinţă”.

Următorul spectacol găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor este „Dineu cu proşti”, care va aduce în faţa publicului constănţean, pe data de 6 iunie, de la ora 19.00, mari actori ai scenei româneşti precum: Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Alexandru Bindea, Medeea Marinescu. Biletele se află în vânzare la preţul de 80 şi 100 lei.



12