„Este necesar ca detectoriștii să colaboreze cu arheologii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociația Pro Detecție:

„Este necesar ca detectoriștii să colaboreze cu arheologii”

Cultură 17 Ianuarie 2016 / 16:19 1197 accesări

Imagini din colecția asociației cu descoperiri realizate de către membrii Pro Detecție, descoperiri care au ajuns să întregească patrimoniul național

Imagini din colecția asociației cu descoperiri realizate de către membrii Pro Detecție, descoperiri care au ajuns să întregească patrimoniul național

Într-o amplă scrisoare deschisă adresată societății civile, mass-media, comunității arheologilor și autorităților statului, Asociația Pro Detecție (APD) cu sediul la București ia atitudine ca urmare a scrisorii deschise adresate, recent, de prof. dr. Ioan Piso Ministrului Culturii.

„Cu mâhnire, ne vedem obligați să constatăm și să reclamăm existența unei susținute și neîntemeiate campanii de defăimare și ponegrire a comunității detecției de metale purtată, prin intermediul mass-media, de către unii membri ai comunității arheologice”, se arată în cuprinsul scrisorii.

„CA ÎN ORICE PĂDURE, EXISTĂ ȘI USCĂTURI” Semnatarii scrisorii consideră că această campanie negativă a culminat cu Scrisoarea deschisă adresată Ministrului Culturii de către prof. dr. Ioan Piso, „adresare care înglobează probleme reale (care însă nu ating domeniul nostru), dar și un număr de afirmații lipsite de ponderență, care ne privesc și care culminează, absurd, cu solicitarea de interzicere a detectoarelor de metale”. Astfel de acțiuni mediatice induc opiniei publice ideea eronată că orice posesor de detector de metale este un infractor. În realitate, doar un foarte mic număr de posesori de detectoare de metale încalcă legea însă, ca în orice pădure, există și uscături. Mai mult, în cadrul comunității noastre, noi nu cunoaștem persoane care posedă detectoare de metale fără autorizație (aceea este o cu totul altă categorie cu care nu ne identificăm și cu care nu este cazul să fim comparați”.

„BRACONIERII ARHEOLOGICI NU FAC PARTE DIN COMUNITATEA NOASTRĂ” „Sigur că există și braconieri arheologici, așa cum există și braconieri cinegetici și contrabandiști și traficanți de arme sau de droguri. Dar braconierii arheologici nu fac parte din comunitatea noastră”, mai spun membrii APD. „Comunitatea detecției de metale din România a îmbogățit patrimoniul cultural național cu un mare număr de tezaure și artefacte deosebit de valoroase. Totuși, există explicații firești și obiective ale acestui statu-quo însă ele nu acuză nici arheologii și nici detectoriștii. Realitatea este una simplă: de fapt, cele două comunități se completează și nu se concurează”, susțin aceștia.

„Considerăm ca activitatea noastră, care, oricum, se desfășoară în afara siturilor arheologice, poate veni în completarea și în sprijinul cercetării arheologice astesate. Este necesar ca detectoriștii să coexiste și să colaboreze cu arheologii și sperăm ca acest aspect să fie corect înțeles de toată lumea”, se precizează în scrisoarea ADP.

Detectoriștii consideră „lipsită de echilibru” propunerea de interzicere a detectoarelor de metale și nu neagă existența „braconierilor arheologice”, dar precizează că ei nu fac parte din comunitatea dectoriștilor.

„Propunerea de interzicere a detectoarelor de metale este una lipsită de echilibru. Este același lucru ca și cum cineva ar propune interzicerea fierăstraielor, topoarelor și motofierăstraielor pentru ca pot fi utilizate la despăduririle ilegale. Este același lucru ca și cum cineva ar cere interzicerea armelor de vânătoare sau a uneltelor de pescuit pentru a nu fi utilizate la braconaj”.

O INJUSTĂ PREZUMȚIE DE „VINOVĂȚIE” În scrisoarea APD se mai precizeză că România este singura țară din Uniunea Europeană care-i tratează pe detectoriștii care respectă legea ca fiind vinovați: „Suntem singura țară din UE unde, după ce un detectorist predă autorităților un tezaur, primește, din start, o injustă prezumție de „vinovăție” și este foarte probabil să fie „călcat” de o percheziție (în care i se sperie familia și i se întoarce toată casa pe dos) fiind, invariabil, suspectat că nu a predat totul”.

„Improprii și enorme metafore, de genul „hoarde de detectoriști”, „detectoare râd în soare” și „infractori cu detector”, nu descriu comunitatea românească a detecției de metale și nici nu au vreo legătura cu ea”, se mai arată în scrisoarea APD.

MESAJ CĂTRE ARHEOLOGI Ampla scrisoarea a APD se încheie cu o invitație adresată arheologilor: „Iar pe dvs, dragi arheologi, va rugăm şi va invităm: selectaţi-ne, pregătiţi-ne, trimiteţi-ne pe teren în rol de „iscoade” ale dvs., asistaţi-ne şi folosiţi-ne eficient pentru că noi, pasionaţii de detecţie, cei care ne-am investit banii personali în echipamente performante cu care statul, deocamdată, nu se grăbeşte să vă doteze şi pe dvs., putem fi colaboratori de nădejde ai dvs. V-am „adus”, deja, noi aşezări umane pe care vă veţi bucură să le cercetaţi, v-am adus tezaure din locuri unde arheologul nu are vreun motiv să cerceteze, am venit către dvs. cu toată deschiderea noastră. Faceţi un creativ exerciţiu de imaginaţie şi analizaţi probabilitatea că noi şi dvs., împreună, să putem realiza multe lucruri minunate pentru ţărişoara asta a noastră, mică şi mereu osândită să stea pavăză la răscrucea năpastelor vremurilor, lucruri pure şi simple la care, dacă existăm dezbinaţi, nici măcar nu putem să năzuim. Haideţi să ne completăm şi nu să ne combatem!”.

Asociația Pro Detecție este o entitate ONG non-profit, înființată în 2014, cu sediul la București. „Promovăm, în mod fără echivoc, practicarea acestui frumos hobby cu respectarea strictă a legislației în vigoare și cu atenția cuvenită protejării patrimoniului arheologic național. Totodată, milităm pentru deschidere și colaborare între arheologi, autorități și detectoriștii autorizați”, precizează APD, care are membri din toate județele țării.

Citește și:

Se înăspresc condițiile de folosire a detectoarelor de metale

Vânătorii de comori, lăsați fără detectoare de metale?!



12