Începând de luna trecută, cercetătorii care desfăşoară activităţi în zona cercetării aplicative și a dezvoltării tehnologice beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor obţinute din activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate în România. Ordinul comun a fost semnat de miniştrii Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Finanţelor Publice, Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, respectiv ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ”În agricultură, cercetarea este în colaps, un cercetător ajunge să aibă un salariu de 1.400 de lei. Înainte de 1990 aveam circa 3.000 de cercetători, acum abia dacă mai sunt 300”, a declarat, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Pentru validarea încadrării activităţilor pentru care se acordă scutirea de impozit, angajatorul, angajatul sau autorităţile fiscale pot solicita rapoarte de expertiză elaborate de experţi înscrişi în Registrul experţilor pe domenii de cercetare-dezvoltare”, se precizează în ordin.
CINE BENEFICIAZĂ DE ACESTE SCUTIRI ŞI „CUM SE FACE”?
Beneficiază de măsuri fiscale stimulative cercetătorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: ocupă un post care face parte dintr-un compartiment de cercetare-dezvoltare, evidenţiat în organigrama angajatorului, desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică eligibile, cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, anunță Ministerul Educației și Cercetării Științifice, într-un comunicat.
Angajatul trebuie să mai demonstreze că a absolvit cel puţin ciclul I de studii universitare sau o formă de învăţământ superior de lungă durată şi deţine o diplomă de licenţă, sau echivalentă, conferită de o instituţie acreditată de învăţământ superior din România sau o diplomă obţinută la absolvirea studiilor universitare de licenţă la instituţii acreditate de învăţământ superior din străinătate, recunoscută şi echivalată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, iar cheltuielile cu salariile şi asimilate salariilor sunt prevăzute în bugetul proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.
Pentru a se încadra în actul normativ respectiv, angajatorul trebuie să aibă în obiectul de activitate şi activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică. ”Scutirea de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se acordă chiar şi în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică”, mai precizează sursa citată.