Este pregătită Constanța pentru noul an școlar?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Este pregătită Constanța pentru noul an școlar?

Educație 30 August 2017 / 18:28 2098 accesări

Înainte de noul an școlar, toate Inspectoratele Școlare Județene își fac ultimele pregătiri, trag linie și văd ce mai este de pus la punct. La Constanța, reprezentanții Prefecturii au cerut oficial raportarea situației. Este pregătită Constanța pentru noul an școlar? Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Anca Dragomir, a prezentat atât situația posturilor didactice, cât și pe cea a școlilor autorizate sanitar, a planului de școlarizare, dar și a posturilor de directori. Astfel, în ceea ce privește situația posturilordidactice, la nivelul județului nostru avem 6.919 de posturi didactice, dintre care 4.863 ocupate de cadre didactice titulare și doar 2.055 de cadre didactice netitulare. ”La 28 august mai aveam vacante 1.700 de posturi, dar în perioada 28 - 31 august se derulează ședințe publice de ocupare a posturilor de către cadrele didactice suplinitoare. Avem speranța că până la 1 septembrie majoritatea posturilor vor fi ocupate, dacă nu, după 1 septembrie mai urmează o etapă, în care cadrele didactice pot susține un concurs la nivelul unităților de învățământ pentru a mai ocupa posturile didactice vacante”, a declarat Inspectorul școlar general adjunct. De asemenea, a adăugat oficialul ISJ, s-a realizat și planul de școlarizare pentru anul școlar 2017 -2018; la clasa a IX -a de liceu au fost propuse 175 de clase, s-au realizat 170, iar la anul I zi școală profesională au fost propuse 45 de clase dintre care 2 pentru învățământul dual; s-au realizat 35 de clase din care una de învățământ dual. ”În acest moment, este a doua etapă de admitere în învățământul liceal și școlar profesional. Mai sunt 800 de candidați nerepartizați, aceștia ar fi încadrați în clasele rămase neocupate. Acțiunea se va termina în jurul datei de 4 septembrie”, a adăugat Anca Dragomir.

SITUAȚIE ȘCOLI! În județul Constanța, 25 de unități de învățământ au suferit reparații capitale, 39 reabilitări, iar 80 au avut utilitățile reabilitate, iar 5 unități școlare au suferit consolidări, potrivit inspectorului. În ceea ce privește acțiunile de igienizare, din 481 de unități de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal, au fost finalizate în 181 de unități școlare activitățile de igienizare, în 276 de unități acestea sunt în curs și în acest moment au debutat acțiunile de igienizare și în cele 24 de unități care nu raportaseră. 95 de unități au finalizat activitatea de aprovizionare cu combustibil, iar în curs se află celelalte unități”, a declarat inspectorul școlar adjunct. Ea asigură că este pregătit și parcul de mașini necesar asigurării transportului școlar: ”Avem un număr necesar de 16 mașini care ar trebui să asigure transportul elevilor. Avem 112 mașini la nivelul jdețului Constanța, funcționale 111, una necesită reparații”.

SECURITATE În ceea ce privește asigurarea securității, potrivit ISJ, din 481 de unități de învățământ, 203 sunt împrejmuite în mediul urban, 268 din mediul rural, doar 4 din urban nu au garduri și 6 din rural. 101 de unități au asigurată securitatea cu paznici din societăți specializate, 243 sunt securizate cu camere video și sisteme de alarmă, 192 sunt securizate cu poliție sau jandarmerie și 86 de unități și-au asigurat securitarea cu alte forme sau cu personal propriu.

AUTORIZAȚII SANITARE Din cele 481 de unități de învățământ, 437 au Autorizații Sanitare de Funcționare (ASF); 12 sunt în curs de autorizare și 32 nu au această autorizație. În zona Băneasa, mai multe școli nu au primit autorizații pentru că nu apă potabilă.

GRĂDINIȚE SUPRAAGLOMERATE La Medgidia, unele grădinițe sunt supraaglomerate, există un număr mare de copii, într-una nu există spațiu pentru cabinetul medical de aceea nu poate obține ASF, iar două dintre ele funcționează în două schimburi, deci sunt suprapopulate, a explicat Anca Dragomir. ”Am solictat administrației locale să ne sprijine în construirea unei noi grădinițe pentru a se rezolva această situație”, a adăugat oficialul.

DIRECTORI În școlile constănțene există 191 de posturi de directori la nivelul județului, informează inspectorul școlar general adjunct, Anca Dragomir, 146 au fost ocupate în urma concursurilor, iar 44 de posturi au fost ocupate prin detașare. ”A rămas o singură unitate de învățământ fără director, la Școala nr. 11, aici directorul care inițial a acceptat s-a răzgândit. Săptămâna viitoare sigur rezolvăm”, asigură oficialul ISJ.



12