Noaptea Cercetătorilor este una dintre cele mai populare iniţiative ale Uniunii Europene care vizează publicul larg şi urmăreşte să faciliteze interacţiunea cu ştiinţa într-un mod amuzant.
Profesorii, elevii, părinții și bunicii sunt așteptați să se alăture tinerilor cercetători vineri, 29 septembrie 2017, orele 17.00 - 22.00, la Centrul Comercial Vivo unde aceștia îi vor introduce prin experimente atractive în tainele științelor. În cadrul acestui eveniment, se va organiza Concursul de creativitate tehnică - științifică MiniROV. Scopul general al concursului: Fructificarea experienței pedagogice a Centrului de Cercetări al Elevilor din Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța prin conceptele educaționale ale ESERO – România și mediatizarea lor sub cupola mediatică promovată de INVENIO în cadrul generos al manifestărilor grupate sub sintagma „Noaptea Cercetătorilor”.
REPERE SPAȚIO-TEMPORALE
Evenimentul se derulează în intervalul 27 – 29 septembrie 2017, la sediul liceului și la Complexul Comercial VIVO – Constanța. Participă echipe de câte 2 elevi cuprinși în învățământul gimnazial și liceal în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (în această primă ediție, vor participa elevi doar din Județul Constanța, din motive legate de durata de la decizie la desfășurare și a capacităților logistice) care își atribuie un nume, se înscriu pe baza Fișei de Înscriere, respectă Regulamentul concursului.
ORGANIZATORI
ESERO România, prin Cristina Stancu, Manager adjunct. ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație – este un proiect înființat în 2014 ca o colaborare între Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Română (ROSA). Scopul principal al ESERO România este de a crește gradul de alfabetizare științifică în domeniile STEM (știință, inginerie, tehnologie, matematică) prin folosirea spațiului cosmic ca un context atrăgător pentru a face învățarea subiectelor STEM mai accesibilă.
Asociația INVENIO prin Tiberiu Ștefan. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” – Constanța, prin profesorul de fizică Ion Băraru, coordonator al Centrului de cercetări al Elevilor din cadrul Fundației academice ALUMNI a colegiului, desemnat de către ESERO – România ca „Ambasador al Spațiului” pentru Regiunea de Dezvoltare Sud – Est din 2015, organizator local al evenimentelor legate de Noaptea Cercetătorilor desemnat de către INVENIO din 2014.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin prof. Anca – Iuliana Dragomir, inspector școlar general adjunct și prof. Mădălina Ivănescu, inspector școlar pentru fizică.