Pentru absolvenţii clasei a XII-a care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat din vară mai există o şansă pentru a obţine mult râvnita diplomă care să le permită să-şi continue studiile: sesiunea din toamnă a testării. Cât de bine se pot, însă, pregăti candidaţii picaţi la Bac în timpul dintre cele două sesiuni? Sunt şase săptămâni suficiente pentru ca elevii să se pună la punct cu materia pe care au ignorat-o timp de patru ani? Potrivit profesorului de matematică Gabriela Constantinescu, cadru didactic al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (unul din cele două licee constănţene unde procentul de promovabilitate a fost de 100% la sesiunea din vară a Bacalaureatului, performanţă asemănătoare fiind întâlnită şi la Liceul Teoretic „Traian”), totul depinde de candidat. „Printre cei care nu au reuşit să promoveze examenul se numără şi copii care au subestimat gradul de dificultate a probelor, dar a căror capacitate intelectuală le permite să-şi corecteze această greşeală. Dacă au cunoştinţele de bază, atunci pot să aprofundeze materia în perioada dintre cele două sesiuni”, a spus prof. Constantinescu.
NOTA 5, ACCESIBILĂ Pe lângă un nivel mediu de inteligenţă, candidatul are nevoie şi de voinţă pentru a studia, lucru care nu se mai întâlneşte la o mare parte a elevilor din generaţiile actuale. „În mod normal, nota cinci la probele din cadrul Bacalaureatului poate fi obţinută relativ uşor, dacă îţi dai interesul. Subiectele nu sunt la nivelul olimpiadelor. Este drept că există un subpunct sau un întreg subiect mai dificil, care nu poate fi rezolvat de toţi candidaţii, dar asta îi afectează pe cei care vor să ia note de 9 sau 10, nu pe cei care vor să obţină note de 5 şi 6”, a explicat profesorul mircist.
ŞANSELE CA UN CANDIDAT CARE A PICAT LA PRIMA SESIUNE SĂ PROMOVEZE ÎN TOAMNĂ DEPIND FOARTE MULT ATÂT DE NUMĂRUL DE PROBE PICATE, CÂT ŞI DE NOTA CU CARE A PICAT.
În cazul în care un elev mediu care se pricepe mult mai bine la ştiinţele reale a picat Bac-ul pentru că nu a putut obţine nota 5 la proba la limba şi literatura română (ştiinţe umane), el are şanse foarte mari să reuşească a doua oară. Nu acelaşi lucru se poate spune despre un candidat care a picat toate cele trei probe scrise cu note de 2 şi 3, aşa cum s-a întâmplat.
PESTE JUMĂTATE DIN CANDIDAŢI, PICAŢI Din păcate, procentul de promovabilitate înregistrat la sfârşitul sesiunii din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, la nivelul judeţului nostru, este unul care nu ne face cinste, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa. Peste 51,80% din candidaţi nu au putut obţine media 6 la testare (probele sunt promovate cu nota 5, dar, pentru a putea promova Bac-ul, candidatul are nevoie de media generală minimum 6). Cele mai slabe rezultate au fost obţinute la Liceul Ucecom „Spiru Haret” din Constanţa, unde, din 16 candidaţi, niciunul nu a reuşit să treacă de examen. Nici după sesiunea din toamnă nu sunt semne că procentul de promovabilitate ar înregistra o creştere spectaculoasă, dimpotrivă, în condiţiile în care după proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care a avut loc în perioada 21-22 august, toţi cei 303 candidaţi prezenţi au obţinut nivelul de certificare a competenţelor „începător”, cel mai mic nivel care există. Vineri a avut loc ultima probă orală, cea de evaluare a competenţelor digitale. Probele scrise încep pe 27 august şi se vor desfăşura pe parcursul a patru zile. Rezultatele finale vor fi afişate la 5 septembrie.
La nivelul judeţului Constanţa, potrivit datelor ISJ, la proba scrisă la limba şi literatura română, care începe luni, 27 august, s-au înscris 1.730 de candidaţi. Accesul candidaţilor în centrele de examen este permis pe baza actului de identitate în intervalul 7.30 - 8.30. „În calitate de inspector şcolar general, cer tuturor cadrelor didactice implicate în acest examen seriozitate, rigurozitate şi corectitudine, fără să neglijeze, bineînţeles, aspectul pedagogic şi susţinerea psihologică a candidaţilor, prin crearea unei climat propice efortului intelectual”, a declarat inspectorul şcolar general din cadrul ISJ, prof. dr. Răducu Popescu. Duminică, 26 august, începând cu ora 9.00, la Palatul Copiilor are loc stabilirea, prin tragere la sorţi, a vicepreşedinţilor şi cadrelor didactice care vor face parte din comisiile din centrele de examen şi din centrele zonale de evaluare.