S-a încheiat o etapă extrem de importantă în istoria Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, a anunțat, în urmă cu puțin timp, managerul dr. Dănuț Căpățînă, imediat după ce a fost tăiată panglica de inaugurare a noii Clinici de Chirurgie 1. ”Acum avem în SCJU ceea ce este coloana vertebrală a unității sanitare, și anume secțiile de chirurgie 1 și 2 complet reabilitate, un bloc operator nou și secția de ATI, care este complet reabilitată. Suntem unul dintre spitalele din România care au ca infrastructură de urgență tot ceea ce este important și necesar pentru a face față oricărei situații”, a declarat managerul. Lucrările de reabilitare s-au realizat într-un timp relativ scurt, sub un an de zile, potrivit dr. Căpățînă. Pacienții se vor muta începând de mâine, 22 decembrie. ”Costurile au fost de 5,45 milioane de lei pentru partea de reabilitare a infrastructurii și de aproximativ 4,5 milioane de lei pentru partea de echipare, paturi, monitoare. În total, aproximativ 10 milioane de lei pentru întreaga secție, inclusiv partea post-operator”, a adăugat managerul. Banii provin atât de la Consiliul Județean Constanța (CJC) - 5,45 milioane lei, cât și din procesul câștigat de SCJU cu Casa de Asigurări de Sănătate - 4,5 milioane lei.
STRUCTURĂ Secția are 75 de paturi, din care în reanimare sunt 7. Toate echipamentele sunt ultramoderne, de generație 2015. ”Sunt paturi și saltele extrem de performante. În momentul în care pacientul va ieși dintr-un bloc operator, care este complet echipat, va avea tot confortul necesar pentru a-și face recuperarea și a fi îngrijit în condiții absolut civilizate, medicale, la standarde ridicate”, precizează managerul SCJU.
”UN MOMENT DEOSEBIT” Șeful Clinicii de Chirurgie 1, prof. univ. dr. Ion Așchie, a declarat, la rândul său, că ”este un moment deosebit de important nu pentru doctori, ci pentru populația județului Constanța”.
„Este absolut totul la cel mai bun confort, ca parte hotelieră a pacienților. Țin foarte mult și la partea de post-operator, este un spațiu deosebit de dotat, fiind în imediata vecinătate a blocului operator, lucru care creează facilități în activitatea medicală și mai cu seamă în cazurile grave”, a declarat profesorul.
ÎN CURÂND, NOI DOTĂRI Toate echipamentele care se găsesc în Clinică se află în orice spital din Europa, cu monitoare de funcții vitale, electrocardiografe etc., toate saltelele din partea post-operator sunt antiescară, iar paturile sunt NU A FOST REABILITATĂ DIN 1968 Precizăm că Clinica nu a fost reabilitată din 1968, de când a fost construit spitalul. ”Am reușit să o aducem la un nivel, spunem noi, european, pentru că tot ce e aici s-a făcut de la 0. S-a schimbat tot, extrem de profesionist. Nu ne putem juca cu o secție de chirurgie care acoperă toată Dobrogea, în momentul de față, pentru că am devenit, vrând-nevrând, un spital regional. Avem o responsabilitate față de populația acestei regiuni, care este de aproximativ un milion”, a explicat dr. Căpățînă.
Etajul 5 al SCJU cuprinde un bloc operator nou, dar și cele două Clinici de Chirurgie, 1 și 2. Conducerea a asigurat că totul s-a făcut conform normativelor în vigoare ale Ministerului Sănătății. Câțiva dintre constănțenii care se aflau în SCJU, la momentul inaugurării, s-au arătat încântați de realizare, dar speră ca și îngrijirile medicale să fie pe măsură și să nu li se perceapă bani pentru servicii. ”Este mare lucru că se face treabă, dar să nu ni se ceară bani. Să își facă treaba ca la stat”, a spus un aparținător al unui pacient internat în SCJU. Un altul a spus că trebuie renovat tot spitalul, nu numai câteva clinici: ”Să nu facă unde au interese, să facă peste tot. Sunt secții unde plângi, la propriu. O am pe mama la neurologie și e jale mare”.
”Dorim în cât mai scurt timp să reabilităm cât mai multe secții”
Vicepreședintele CJC Cristian Darie a subliniat că, de fapt, CJC face ceea ce trebuie să facă administrațiile publice, respectiv ”să se ocupe de infrastructură și după aceea specialiștii, tehnocrații, cum se spune în ultima vreme, să le utilizeze”. ”Se știe foarte bine că, în ultimii ani, preocuparea pentru renovarea SCJU este evidentă. Se vede și din bugetele alocate CJC. Suntem bucuroși că, în ultimii ani, inclusiv guvernele au venit și ne-au ajutat cu mulți bani. Dorim în cât mai scurt timp să reabilităm cât mai multe secții, dacă se poate - toate. Cel mai important este că avem o echipă de medici dedicată, este evident că profesorii și doctorii care lucrează și care vor lucra sunt, de fapt, cei care pot să pună în valoare toată această reabilitare. Fără ei, fără asistente, orice am avea aici este de prisos”, a declarat vicepreședintele CJC.
Ce urmează...
În planurile CJC pe care conducerea SCJU le-a discutat, urmează, în 2016, reabilitarea Maternității. ”Deja discutăm pe planuri cu medicii-șefi, deja suntem la un proiect avansat. În momentul când vom avea proiectul definitivat, cred în jurul datei de 20 ianuarie, vom începe reabilitarea Maternității și Obstetricii - Ginecologie”, a declarat managerul SCJU.