Nădăjduim că facem paşi importanţi pentru a avea un turism de calitate şi, în acelaşi timp, să ne adaptăm la standardele cerute de UE. O astfel de cerinţă este să desfăşurăm activităţi în concordanţă cu protejarea mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, UE ne îndeamnă să nu mai risipim resursele naturale şi să gândim în termeni eco, chiar şi atunci când, de exemplu, construim o clădire şi o utilăm. Tocmai de aceea, unităţile hoteliere sunt îndrumate să obţină Eticheta ecologică şi certificatul EMAS, două certificate des întâlnite la hotelurile din Europa. Acesta a fost unul dintre dezideratele Camerei de Comerţ şi Industrie din Dobrich - Bulgaria, care în primăvara anului trecut, împreună cu Institutul European pentru Turism Cultural Eureka şi ONG Mare Nostrum, a iniţiat un proiect pe bani europeni ce a vizat creşterea conştientizării clusterului de turism transfrontalier asupra managementului şi protecţiei mediului. Mai exact, proiectul ne îndeamnă să contribuim la dezvoltarea durabilă a resurselor naturale din zona transfrontalieră Constanţa - Dobrich prin exploatarea prudentă şi protejarea eficientă a mediului. Directorul ONG Mare Nostrum, Mihaela Cândea, a declarat că, în zona de litoral, un singur hotel are eticheta ecologică şi certificatul EMAS - hotelul Saturn din staţiunea cu acelaşi nume. Ca la orice proiect pe bani europeni, s-au elaborat şi apoi s-au distribuit mii de pliante, cd-uri şi mape de informare către restaurante, unităţi hoteliere, agenţi economici, IMM-uri din sectorul turistic şi operatori de turism în regiunea transfrontalieră. Mai mult, a fost elaborat şi un manual în care au fost cuprinse soluţii pentru agenţii economici din turism care doresc să desfăşoare activităţi eco şi să obţină Eticheta ecologică şi certificatul EMAS. Cu toate acestea, la Constanţa, derularea proiectului nu a convins pe nimeni să facă demersuri pentru a obţine cele două certificate. Iniţiatorii români spun că, deocamdată, ţara noastră este la început de drum în domeniu. Pe de altă parte, la bulgari, trei societăţi comerciale au optat să obţină cele două etichete ecologice. Coordonatorul proiectului din cadrul Camerei de Comerţ din Dobrich, Tatyana Gicheva, a declarat că cele două certificate se obţin gratuit, însă solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe criterii pentru a le obţine. De exemplu, în unităţile hoteliere să existe senzori de lumină şi de apă, pentru ca acestea să fie utilizate eficient.