După ce că sunt săraci, românii îşi dau banii adeseori şi pe produse alimentare care au alte surse de provenienţă decât cea anunţată de comerciant. În plus, ei sunt nevoiţi să suporte un adaos comercial mare pus de cei care achiziţionează marfa de la producători. Cumpărătorii au parte de produse scumpe, iar producătorii nu au parte de profit. Conform preşedintelui Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, foarte multe produse străine se vând ca produse autohtone, iar multe produse care, teoretic, sunt ecologice, sunt pline de chimicale. “La noi, mulţi vânzători de produse ecologice nu au un certificat care să le ateste calitatea. În plus, produsele importate sunt prezentate ca româneşti. Dar aici de vină este Administraţia Publică, care nu aplică legea, pentru a reglementa raportul dintre piaţă şi producător”, a spus liderul FNPAR.
PRODUCĂTORII DE BRÂNZĂ DE OAIE NU AU OI. Foarte mulţi comercianţi de produse tradiţionale nu sunt şi cei care le produc, deşi de cele mai multe ori se prezintă ca atare, a declarat preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (ROMALIMENTA), Sorin Minea. “Producătorii de aşa-zise produse tradiţionale nu vor să fie fiscalizaţi şi nu pot justifica provenienţa mărfii. Vânzătorii de brânză de oaie n-au oi, iar cei care vând carne de porc nu au porci. De ce se îmbracă vânzătorii acestor produse în costume tradiţionale, dacă nu le poartă şi acasă? În cele mai multe cazuri, marfa vândută în pieţele volante sub denumirea de tradiţională este achiziţionată fie din en-gross-urile turceşti, fie din Bulgaria, fie din carmangeriile care lucrează la negru\", a spus preşedintele ROMALIMENTA. El a precizat că vina principală pentru această situaţie o poartă statul român care nu se implică în rezolvarea ei.