GREU DE CONTROLAT. Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, Horea Oltean, spune că fenomenul magazinelor de „vise” este foarte greu de ţinut sub control, în condiţiile în care în fiecare zi pe piaţă sunt aduse noi produse. \"Aceste droguri au apărut cam de doi-trei ani în Cluj-Napoca. Situaţia este destul de complexă şi de gravă în acest moment. Sunt oameni care asta fac, studiază noi şi noi metode de producere. Au început şi la noi să apară astfel de persoane, de exemplu cazul Szekely (George Szekely – n. red.), care a făcut un site de vânzare de astfel de produse. Practic, de la el a plecat această denumire de plante etnobotanice, dar aceste substanţe nu au nimic în ele etnobotanic\", a declarat Horea Oltean. \"Dau ca exemplu clasa canabinoidelor sintetice, făcute în laborator, numele vine de la canabis. În această clasă există aproximativ 300 de astfel de substanţe. Cele mai multe dintre ele sunt legale. Polonia are pe listă 900 de astfel de substanţe, cu toate acestea fenomenul este la fel de dezvoltat ca la noi\", a explicat Horea Oltean.
STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE. Între timp, etnobotanicele continuă să facă victime. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa au anunţat că duminică trei tineri au ajuns în urgenţă după ce au consumat astfel de substanţe. “Cei trei pacienţi prezentau simptomele specifice consumului de etnobotanice: dureri de cap, ameţeli şi vărsături. Niciunul dintre ei nu a rămas internat”, a declarat dr. Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Studiile referitoare la etnobotanice sunt cât se poate de alarmante. Potrivit cercetării, cei mai mulţi dintre tineri îşi cumpără aceste produse de pe Internet. 69% dintre adolescenţii intervievaţi au susţinut că închiderea spaţiilor comerciale în care se vând produse etnobotanice nu-i va determina pe români să renunţe la consumul acestor produse. De asemenea, 57% dintre intervievaţi au declarat că îşi comandă produsele etnobotanice direct de pe Internet.
PESTE O MIE DE VICTIME. În anul 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Amintim că interdicţia de a comercializa produse etnobotanice a intrat în vigoare pe data de 15 februarie 2010, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010, prin care Guvernul a scos în afara legii vânzarea şi consumul acestor plante. Firmele distribuitoare, proprietarii magazinelor de “vise” sau alte persoane care deţineau astfel de produse au avut la dispoziţie zece zile pentru a le distruge, pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale.