„Eu pentru cine votez...?”, la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment expoziţional

„Eu pentru cine votez...?”, la Biblioteca Judeţeană

Cultură 18 Noiembrie 2009 / 00:00 488 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” găzduieşte, în această lună, o micro-expoziţie de carte dedicată dreptului şi dorinţei de a vota, intitulată „Eu pentru cine votez...?”. „Un titlu sugestiv, impus, oarecum, de evenimentele sociale actuale. Memorabila replică reprezintă o întrebare absolut firească pentru alegătorii încă nehotărâţi, care se simt ameţiţi şi confuzi, precum cetăţeanul turmentat al lui Caragiale. Expoziţia are un iz de snoavă şi pamflet şi trebuie luată ca atare. De aceea, lucrările expuse sunt culegeri de cântece, volume de versuri, cărţi de epigrame, literatură umoristică”, a precizat bibliotecarul Monica Orbocea, cea care s-a ocupat de organizarea expoziţiei.

Printre volumele cu „iz de snoavă şi pamflet”, ca „Mândru mă prezint la vot” sau „Don’ Majur în alegeri”, de Ion Grecea, se regăsesc, în această micro-expoziţie, şi lucrări care tratează, la modul serios, procesul electoral, precum „Mecanismele electorale ale societăţii româneşti”, de Alfred Bulai. „’În marea carte a naturii citesc cum mă pricep’, spune un personaj al lui Shakespeare. Lucrul e valabil şi pentru viaţa politică şi, aşa cum există bulversare cauzată de fenomenele lumii fizice, la fel există dezorientare produsă de scena politică. Să priveşti complicata viaţă politică cu umor, iată o cale de a ieşi candid din mecanica ei implacabilă, care ne întunecă, uneori, judecata”, este de părere bibliograful Ionel Alexe. Expoziţia este realizată de „Serviciul împrumut de documente la domiciliul utilizatorilor” al Bibliotecii Judeţene Constanţa, responsabilă de expoziţie fiind bibliotecara Monica Orbocea.

Utilizatorii serviciilor Bibliotecii Judeţene Constanţa, locul în care este practicat „comerţul spiritual” cu comunitatea locală, pot zăbovi şi în faţa altor micro-expoziţii de carte, pentru a afla care sunt scriitori celebraţi în această lună. Printre aceştia se află Alexandru Vlahuţă (90 de ani de la moarte), autorul „României pitoreşti” sau îndrăgitul Anton Pann (155 de ani de la moarte), autorul „Poveştii vorbei” şi al culegerii „Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea”. De asemenea, cititorii mai pot afla care sunt oamenii de cultură şi ştiinţă celebraţi, anul acesta, de UNESCO. Dintre aceştia se disting scriitorul de origine română Eugen Ionesco, de numele căruia se leagă teatrul absurd şi de la a cărui naştere se împlineşte, anul acesta, un secol, marele poet german Friedrich von Schiller (1759-1805) al cărui crez artistic, poezia „Către bucurie“, a fost pus pe note de Beethoven în finalul Simfoniei a IX-a, devenită imn al Uniunii Europene - 250 de ani de la naştere. Printre aniversaţii UNESCO din acest an se numără şi naturalistul Charles Darwin (1889-1882), de la a cărui naştere s-au împlinit, la data de 12 februarie, două veacuri. De asemenea, în acest an se aniversează 150 de ani de la publicarea capodoperei „Originea Speciilor“.

Taguri articol


12