Eugen Nicolăescu rupe gura Sănătăţii cu o premieră veche de cîţiva ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eugen Nicolăescu rupe gura Sănătăţii cu o premieră veche de cîţiva ani

Programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei se dovedeşte a fi unul şi acelaşi lucru cu examenul anual de bilanţ
Eveniment 05 Decembrie 2006 / 00:00 622 accesări

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a propus ca 300 de milioane de dolari, bani proveniţi din taxa pe viciu, să fie alocaţi “Programului naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei”. În cadrul acestuia, toţi cetăţenii trebuie să meargă la medicul de familie şi să efectueze un set de analize. Scopul declarat al programului este prevenirea îmbolnăvirilor în rîndul populaţiei. Ministrul Nicolăescu nu a făcut public însă, pînă în acest moment, niciun proiect în baza căruia vor fi făcute analizele, ci doar a descris în linii mari modalitatea în care consideră că ar trebui făcute aceste analize. Medicii de familie susţin că ceea ce Nicolăescu crede că este o premieră în sistemul medical românesc este, de fapt, ceva ce ei fac de multă vreme. “În fiecare an facem examenul de bilanţ. Astfel, chemăm pacienţii în lunile în care sînt născuţi şi le facem un control şi un set de analize, recomandat în funcţie de afecţiunile pe care le constatăm. Acest program lansat de ministrul Sănătăţii este sumar şi ne obligă să prescriem analize care, în cazul unor pacienţi, nu sînt necesare şi nici concludente. În mod normal, medicul de familie, care îşi cunoaşte bine pacienţii, ştie ce fel de analize îi sînt necesare fiecăruia dintre ei, în schimb ministrul ne impune un anumit tip de analize”, a declarat dr. Nicoleta Scurtu, medic de familie în Mangalia.

Mai mult decît atît, suma în care trebuie să se încadreze analizele este de 50 lei, iar medicii spun că aceşti bani nu ajung decît pentru şase analize care nu acoperă o paletă largă de suspiciuni. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că dacă boala nu este instalată, analizele ar putea fi folosite pentru a evalua riscul ca un anume pacient să dezvolte afecţiuni cardiace, hepatice sau renale. Medicii sînt de părere că acest tip de raţionament este greşit, deoarece încă nu există analize care să spună de ce patologie va suferi în viitor o anumită persoană. Unii medici specialişti cred că acest plan al lui Nicolăescu de a afectua analize obligatorii tuturor românilor, este extrem de costisitor, iar banii ar putea fi folosiţi la reabilitarea unor spitale sau pentru cumpărarea de aparatură modernă. Nicolăescu susţine că pacienţilor le va fi precizată ziua în care trebuie să se prezinte la medic printr-o scrisoare, al cărei cost ar putea ajunge, conform spuselor ministrului Sănătăţii, la unu sau chiar doi dolari bucata. Mai mult, din program sînt excluşi bolnavii cronic, copiii sub doi ani şi cei care au fost internaţi în spital în ultimele şase luni, însă şi aceştia vor primi scrisori, ceea ce face ca suma cheltuită pe aceste hîrtii să ajungă la cîteva milioane de dolari, din moment ce peste 13 milioane de oameni vor primi astfel de înştiinţări. Mai mult decît atît, pentru ca munca medicilor de familie să fie uşurată, ministrul a promis că va achiziţiona 10.000 de laptop-uri. Cum Nicolăescu susţinea că programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei va începe la 1 ianuarie 2007, însă pînă acum nici laptop-urile nu au fost cumpărate şi nici reglementările referitoare la procedurile în care vor fi efectuate analizele nu au fost elaborate. Se pare că ministrul Sănătăţii nu s-a dezminţit nici în acest caz, deoarece, la fel ca întotdeauna, a promis multe, dar nu a făcut nimic.



12