Eugenia Tărăşescu-Jianu, din nou în atenţia constănţenilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din „culisele” scenografiei. De la idee şi schiţe, la costume şi decor

Eugenia Tărăşescu-Jianu, din nou în atenţia constănţenilor

Cultură 20 Iunie 2011 / 00:00 824 accesări

Bucurie mare, vineri seară, la galeria de artă „Ion Nicodim” din cadrul Pavilionului Expoziţional Mamaia. Oamenii scenei - cei „la vedere”, actorii, dar şi cei din culise, de la atelierele de producţie - şi-au dat întâlnire cu plasticienii, pretextul şi liantul acestei întâlniri „între arte” fiind dat de vernisajul unei expoziţii inedite: cea a scenografei Eugenia Tărăşescu-Jianu. Aceasta şi-a propus să le arate celor prezenţi „partea nevăzută” a trudei şi creaţiei unui scenograf, pentru care fiecare premieră a unui spectacol este „o expoziţie de scenografie”. Astfel, pe simeze, „profanii” pot vedea etapele realizării costumelor şi decorurilor unui spectacol: de la schiţe, costume şi păpuşi, la produs final, surprins în fotografiile din spectacole. Despre creatorul şi omul Eugenia Tărăşescu-Jianu au vorbit secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian şi criticul de teatru Carmen Tudora.

„Un act de curaj”. „Eugenia Tărăşescu-Jianu este o creatoare al cărei nume se leagă de marile succese ale teatrului de păpuşi din Constanţa. Unul dintre ele, „Copilul din stele”, a creat nu numai o modă, ci, aş zice, o artă estetică a teatrului de animaţie”, a apreciat teatrologul Anaid Tavitian, amintind de alte succese ale scenografei. „Trebuie să preţuim clipa de autentică emoţie estetică, dublată de emoţia fiecăruia dintre noi de a vedea că există încă artişti care nu abdică în faţa comercialului, a divertismentului ieftin, a facilului”, a subliniat criticul de teatru Carmen Tudora, numind expoziţia scenografei „un act de curaj”.

Între prieteni. I-au stat alături Ginei Tărăşescu-Jianu, vineri seară, colegii săi din lumea scenei: artista-păpuşar Aneta Forna Christu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret, Lică Gherghilescu, actorii Dana Dumitrescu, Alexandru Mereuţă, Adrian Dumitrescu şi Liviu Manolache, colegul scenograf din Germania, Mircea Nicolau, dar şi directorul Centrului Cultural Judeţean „Teodor Burada”, Doina Voivozeanu. „Sunt fericită că am putut să fac o expoziţie în care să prezint cele trei etape de lucru ale realizării unui spectacol. Schiţele de decor şi costum constituie o etapă foarte importantă, dar nimeni nu o vede. Aici se pun toate gândurile. Spectatorul vine la teatru şi vede finalul, vede exact sfârşitul. În primul rând, arăt nişte etape de lucru, arăt cum pictez eu, că nimeni nu ştie cum pictez eu, cum desenez eu şi, în al doilea rând, le aduc aminte constănţenilor că exist. Poate mulţi cred că nu mai... sunt, dar eu lucrez foarte mult”, a conchis Eugenia Tărăşescu-Jianu. Cele mai multe dintre „obiectele” expuse au fost create în ultimii cinci ani, pentru teatrele din Cluj şi Târgu Mureş.

„Gina este o luptătoare şi o răbdătoare. Adică... a răbdat atâtea probe cu artistele, care sunt atât de pretenţioase, dar a avut cele mai frumoase costume întotdeauna”, a spus şi actorul Alexandru Mereuţă.



12