Moneda naţională a început săptămîna aproape de nivelul de 4 lei pentru un euro. Pe piaţa interbancară, ieri, s-au realizat tranzacţii la nivelul de 3,9850 lei, un nivel record pentru ultimii trei ani şi nouă luni în raport cu euro. Cursul de referinţă anunţat luni de BNR a cotat moneda europeană la 3,9410 lei/euro, după două săptămîni de depreciere constantă şi puternică a leului, iar dolarul american la 2,9054 lei. Acesta este cel mai scăzut nivel al leului în raport cu moneda europeană înregistrat din noiembrie 2004 (la acea vreme un euro se vindea cu 41.000 lei vechi sau 4,1 RON) şi pînă în prezent. La nivel naţional, pe piaţa de schimb s-a observat că nu au existat cumpărători de lei o bună bucată de vreme, ieri, aceştia fiind „paralizaţi” de avansul euro. La finele şedinţei interbancare de ieri, paritatea leu/euro s-a oprit la 3,9460 - 3,9480 lei/euro, după ce minimul zilei a fost de 3,9387 lei/euro. Ratele dobînzilor practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase pe o zi au fost de 14,23-15,7%, iar pentru sumele plasate pe o perioadă de o săptămînă s-au situat la 15,17-16,61%.
Ce se întîmplă cu un leu slab?
Specialiştii au explicat deprecierea puternică a leului prin impactul crizei financiare internaţionale şi a problemelor interne, generate mai ales de presiunile salariale. Deprecierea leului reflectă, pe lîngă fragilitatea pieţei interbancare, îngrijorările investitorilor străini faţă de perspectivele economiei româneşti. Analiştii estimează că situaţia s-ar putea înrăutăţi, inclusiv din punct de vedere al ratingului de ţară, dacă promisiunile salariale vor deveni realitate. Cel mai aspru vor simţi deprecierea leului românii care plătesc rate în euro la creditele contractate şi cei care au salarii în lei şi care vor observa puterea de cumpărare în scădere reală a lefurilor primite, situaţie valabilă pentru majoritatea populaţiei. Există totuşi două categorii de cîştigători, cei care primesc salariile în euro şi importatorii. Mergînd mai în detaliu cu analiza, analiştii arată că totul se va scumpi în viitorul apropiat cu cel puţin 30%: mîncarea, combustibilii, ţigările, transportul, taxa de poluare pentru autoturisme şi importurile. Accizele se vor calcula la un curs mediu de 3,7700 lei/euro şi vor aduce ca un tăvălug preţuri cu o treime mai mari la produsele de consum alimentare şi nealimentare, la servicii, utilităţi. Dealerii cred că leul va continua să se deprecieze, chiar pînă la 4,2000 lei/euro, chiar dacă BNR va interveni pe piaţa interbancară pentru susţinerea monedei naţionale. \"Pînă la finele anului, este posibil să vedem euro poate chiar la 4,2 lei. Nu ştiu în ce măsură banca centrală ar putea să protejeze nivelul psihologic de 4 lei/euro. Tendinţa de depreciere a leului va domina piaţa, pentru că sentimentul pentru moneda naţională rămîne negativ şi nu vor exista veşti pozitive”, a declarat senior economistul ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. Pe de altă parte guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vede ca normală deprecierea leului în condiţiile interne şi externe. \"Cursul s-a mişcat în limite normale din punct de vedere a ceea ce se întîmplă pe plan internaţional şi ceea ce s-a întîmplat în ultima săptămînă pe plan intern. Ca să rezum, aş spune: după faptă şi răsplată\", a spus Isărescu. Pe de altă parte, Isărescu a arătat că banca centrală este gata să intervină în orice moment pentru a calma situaţia de pe pieţele monetară şi valutară, inclusiv prin măsuri, nu doar prin declaraţii, dar „pentru moment nu sînt necesare intervenţiile”. BNR este pregătită să ia măsuri similare cu cele adoptate în celelalte state UE în cazul înrăutăţirii situaţiei financiare a României, inclusiv prin furnizare de lichiditate şi întărirea schemelor de garantare a depozitelor.
Bursele în agonie prelungită
Bursa de la Bucureşti a încheiat prima şedinţă a săptămînii în cădere cu 5,38% şi a atins un nou minim al ultimilor trei ani şi trei luni, cu un declin mai accentuat pe acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care s-au păbuşit cu 10,5%. Tranzacţiile au fost realizate la preţuri inferioare celor de referinţă încă de la deschiderea zilei, bursa urmînd traiectoria descendentă a marilor pieţe europene. Indicele general nu a mai atins un nivel atît de redus din iulie 2005. Tranzacţiile realizate au însumat 25,3 milioane lei (6,5 milioane euro), rulajul Bursei fiind cu 33% mai mare comparativ cu lichiditatea de vineri, cînd operaţiunile au cumulat 19 milioane lei (cinci milioane euro). La închiderea şedinţei de la Bucureşti, pieţele din Paris şi Frankfurt erau în cădere cu 5,46%, respectiv 4,96%, iar bursa de la Londra era în scădere cu 2,69%. Singura bursă care a suferit cel mai mult ieri a fost cea de la Moscova care, după o scădere de 17% a stat închisă mai multe ore. Euro s-a depreciat, luni, cu 3% faţă de yen, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate, şi cu peste 1% faţă de moneda americană, la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, întrucît investitorii s-au reorientat spre problemele din Europa.