Eurodeputaţii aprobă participarea R. Moldova la programe UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eurodeputaţii aprobă participarea R. Moldova la programe UE

Externe 25 Noiembrie 2010 / 00:00 446 accesări

Deputaţii europeni au aprobat, ieri, un protocol la acordul de parteneriat şi cooperare care permite R. Moldova să participe la mai multe programe şi agenţii comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securităţii alimentare, vamă sau siguranţă aviatică. Această iniţiativă sprijină eforturile de reformă şi modernizare ale R. Moldova. Chişinăul va participa la bugetul UE în funcţie de agenţiile şi programele unde va decide să participe şi în funcţie de programele care vor fi deschise participării sale. Pentru a participa la aceste programe, autorităţile de la Chişinău pot accesa fonduri din programul de asistenţă externă ENPI (Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat). Până la intrarea efectivă în vigoare, protocolul este deja aplicat cu titlu provizoriu. Punerea sa în aplicare va putea fi revizuită la fiecare trei ani. În cadrul politicii europene de vecinătate, deschiderea progresivă a anumitor programe şi agenţii ale UE către participarea ţărilor partenere la politica europeană de vecinătate reprezintă una dintre numeroasele măsuri menite să promoveze reforma, modernizarea şi tranziţia în ţările vecine UE.

Între timp, preşedintele moldovean, Mihai Ghimpu, a declarat într-o discuţie cu omologul său georgian, Mihail Saakaşvili, că Vladimir Voronin încurcă ocupaţia cu eliberarea, referindu-se la acuzaţiile acestuia la adresa liderului georgian. ”Şi SUA, şi UE ştiu că în Osetia a fost vorba de o ocupaţie”, a răspuns preşedintele georgian acuzaţiilor lui Voronin, care a condamnat acţiunile sale din timpul tensiunilor din Osetia de Sud şi Abhazia. ”Ne pare rău pentru toate aceste acuzaţii, dar Voronin încurcă deseori ocupaţia cu eliberarea”, a adăugat Mihai Ghimpu. Chiar dacă în 2005 Saakaşvili a vizitat R. Moldova şi a anunţat că îl susţine pe Voronin la alegeri, el a vrut să facă unele precizări. ”În 2005, Rusia ne-a sfătuit să nu venim în R. Moldova. Acum, ei dau sfaturi celor cu care noi nu vorbim. Acum, dimpotrivă, toţi ne-au sfătuit să venim aici. La Bruxelles, la Strasbourg, toţi văd cu ochi buni prietenia noastră”, a spus preşedintele Georgiei. Atât Ghimpu, cât şi Saakaşvili au negat că vizita în R. Moldova are vreo legătură cu încheierea campaniei electorale şi au spus că este o simplă coincidenţă. În semn de mulţumire pentru colaborare şi susţinerea victimelor inundaţiilor din vara acestui an, preşedintele georgian, Mihai Saakaşvili a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a R. Moldovei, Ordinul Republicii.

Pe de altă parte, se relatează că Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate din R. Moldova, refuză să fie examinat de medicii legişti, iar anchetatorii susţin că răspunsurile date de Reşetnicov despre locul unde a fost torturat şi despre pretenţiile agresorilor sunt contradictorii. Poliţia anchetează trei versiuni ale cazului. Prima ar fi că Reşetnicov într-adevăr a fost răpit, a doua că ar fi fost ţinta unei reglări de conturi personale, iar a treia că răpirea a fost o înscenare. Artur Reşetnicov a fost internat în noaptea de luni spre marţi, declarând că a fost răpit şi torturat. Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) susţine că Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a fost răpit şi supus unor grave maltratări fizice şi psihice, de către persoane necunoscute. Potrivit afirmaţiilor lui Reşetnicov, el a fost răpit în centrul oraşului, urcat într-o maşină şi dus într-o direcţie necunoscută. Candidat al PCRM la alegerile legislative, el susţine că a fost torturat şi ameninţat că va fi împuşcat în ceafă, ca să divulge informaţii compromiţătoare despre liderul comuniştilor, Vladimir Voronin şi despre fiul acestuia.



12