Europa de Vest, afectată de un val neobişnuit de intemperii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Europa de Vest, afectată de un val neobişnuit de intemperii

Externe 03 Februarie 2009 / 00:00 476 accesări

O parte din Europa de Vest, în special Londra şi Parisul, s-au confruntat, luni, cu ninsori neobişnuit de abundente, care au provocat perturbări puternice ale traficului aerian, feroviar şi rutier.

Londra era paralizată de un strat de zăpadă de zece centimetri. Pietonii alunecau pe trotuare, uimiţi de cele mai abundende ninsori din ultimii 18 ani. Unii curajoşi au circulat pe biciclete, pentru a compensa lipsa mijloacelor de transport în comun. Toate autobuzele au fost scoase din circulaţie, iar zece din cele 11 linii de metrou fie erau închise, fie aveau întîrziere. Două piste de pe aeroportul din Heathrow erau închise, iar aeroporturile mai mici, Gatwick (la sud de Londra) şi City Airport, fuseseră închise din timpul nopţii. Un aparat al liniilor aeriene cipriote Cyprus Airways a derapat, luni, pe aeroportul Heathrow, la scurt timp după aterizare. Incidentul nu s-a soldat însă cu nicio victimă. Şi trenurile au circulat cu întîrziere sau au fost anulate în capitală, iar compania Southeastern, care deserveşte Kent şi Sussex, a anunţat că a anulat toate trenurile spre Londra. În plus, mai multe zone de autostradă au fost închise, în special pe M25, care înconjoară Londra, una dintre cele mai circulate autostrăzi. Zeci de şcoli au fost închise, iar autorităţile le-au cerut britanicilor să-şi reducă la maximum deplasările, în timp ce serviciile de meteorologie au anunţat noi ninsori în timpul zilei de luni.

Ninsoarea a acoperit şi Franţa, Spania şi Italia, aceasta fiind deja afectată de o furtună deosebit de violentă, săptămîna trecută, care a provocat moartea a 28 de persoane şi pagube materiale de milioane de euro. La Paris, maşinile şi pietonii alunecau pe străzi şi pe trotuare. Autobuzele au rămas în garaje, iar traficul aerian a fost puternic perturbat pe aeroporturile Roissy şi Orly, numeroase zboruri fiind anulate, iar întîrzierile fiind în medie de o jumătate de oră. Cu o zi înainte, Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) le-a cerut companiilor să anuleze preventiv 30% dintre zborurile programate să decoleze luni dimineaţa de pe Roissy. Air France a anulat 30 de zboruri de la Roissy, dar a păstrat călătoriile pe distanţe lungi. Compania, care intenţiona să păstreze toate zborurile de la Orly, a înregistrat întîrzieri de cel puţin două ore din cauza deschiderii tardive a aeroporturilor.

În Spania, ninsoarea a căzut încă de duminică dimineaţa, provocînd blocarea temporară a mai multor zone de autostradă şi ambuteiaje pe zeci de kilometri în regiunea Madridului, după care însă situaţia a revenit la normal. În plus, o furtună a perturbat traficul maritim în strîmtoarea Gibraltar, ducînd la suspendarea curselor rapide între portul Algesiras şi Maroc. Furtuna, cu rafale de vînt de peste 100 de kilometri pe oră, s-a soldat, duminică noapte, cu circa zece răniţi, dintre care unul grav, în sudul Spaniei. Furtuna a provocat rănirea a patru persoane la Malaga, dintre care una se află în stare gravă. În Estepona, în apropiere de Marbella, acoperişul unui circ a fost luat de vînt, în timpul unui spectacol, cinci persoane fiind rănite. La 27 ianuarie, ploile torenţiale au provocat inundaţii în Ţara Bascilor, iar la 24 ianuarie, furtuna Kolaus a lovit nordul Spaniei, unde a provocat moartea a 14 persoane.

În Italia, unde frigul şi inundaţiile au provocat moartea a trei persoane şi evacuarea altor 500 în sudul ţării, în weekend, ninsoarea a căzut şi în numeroase regiuni din nord. Luni dimineaţa, stratul de zăpadă a atins cîţiva centimetri la Milano. La începutul lunii ianuarie, ninsorile abundente au perturbat tarficul aerian şi rutier în Franţa şi Spania, provocînd polemici din cauza lipsei de pregătire a serviciilor vizate. Guvernul francez a hotărît atunci să creeze o celulă de criză pentru traficul aerian. Mai obişnuită cu astfel de fenomene naturale, Germania era de asemenea acoperită de zăpadă, însă nu a fost semnalată nicio perturbare a traficului. În Elveţia, stratul de zăpadă a ajuns la 20 de centimetri, provocînd perturbări ale circulaţiei pe şosele, în special la sud de munţii Alpi.

Taguri articol


12