Europa își va schimba măsurile de securitate după atentatele de la Paris

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Europa își va schimba măsurile de securitate după atentatele de la Paris

Externe 12 Ianuarie 2015 / 00:00 703 accesări

Atacurile comise în Franţa ar putea fi începutul unui val de atentate la nivel european, potrivit unor comunicaţii ale liderilor grupării Stat Islamic (SI), interceptate de serviciile de informaţii americane. Informația a fost relatată ieri de ziarul german „Bild”. Publicația citează surse din cadrul Agenției pentru Securitate Națională (NSA), care ar fi interceptat, la scurt timp după atacurile din Paris, comunicaţii în care liderii organizaţiei SI anunţau un val de atentate în curând. În aceste discuţii, Parisul ar fi fost evocat ca semnal pentru o serie de atentate vizând alte oraşe europene, printre care şi Roma, titrează ziarul, adăugând însă că nu este cunoscut niciun plan concret de atac.

Atentatele de la Paris riscă să transforme Europa, și nu neapărat în bine. Un cotidian din Hamburg, oraș din nordul Germaniei, care a publicat caricaturi cu profetul Mahomed ale revistei satirice franceze „Charlie Hebdo“, a fost ţinta unui atac cu un dispozitiv incendiar duminică dimineaţă, a anunţat poliţia, precizând că nu s-au înregistrat răniţi. Pe de altă parte, poliția germană a arestat un tânăr de 24 de ani, presupus militant al Statului Islamic, recent întors din Siria.

Sunt mulți lideri europeni care cer măsuri de securitate sporite, care însă ar putea leza drepturile civile ale populației. De exemplu, ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat că va pleda, la Paris, pentru o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spaţiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa. Este tot mai cert că sunt voci puternice care cer modificarea tratatului Schengen, care prevede libertatea de circulaţie în spaţiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale UE. „Mobilitatea din UE facilitează deplasările jihadiştilor spre orice ţară şi, de asemenea, spre ţara noastră”, este poziția exprimată de oficialul spaniol, subliniind că aproape 3.000 de combatanţi originari din Europa s-ar putea întoarce şi ar reprezenta o ameninţare. Apreciind că aproape 20% dintre ei sunt deja în Europa, ministrul de Interne spaniol subliniază că „sute de persoane de acest fel se pot deplasa liber prin Europa”. Spania deja lucrează la un fişier al pasagerilor curselor aeriene, care generează rezerve în rândul opoziţiei socialiste. O reuniune este prevăzută, zilele următoare, în Spania, între membrii Guvernului şi opoziţie, pentru a examina noi măsuri împotriva terorismului, în special împotriva recrutării de combatanţi pe reţelele de socializare.

Și ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, s-a pronunţat pentru crearea „unei liste europene a combatanţilor străini” care se alătură jihadului, înainte de a participa la reuniunea ministerială internaţională de duminică, la Paris, consacrată luptei împotriva terorismului. „Colaborarea între serviciile ţărilor noastre este crucială. Trebuie creată o listă europeană a combatanţilor străini”, a precizat pe Twitter ministrul, a cărui ţară este printre cele mai mobilizate din UE pe tema combatanţilor jihadişti veniţi în Europa. Consolidarea dispozitivului european şi internaţional împotriva terorismului a fost, de altfel, în centrul reuniunii de duminică de la Paris, la care au participat 11 miniştri europeni de Interne şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder. Belgia a cerut în mai multe rânduri consolidarea dispozitivului european după atacul armat soldat cu patru morţi, în mai, la muzeul evreiesc din Bruxelles, pentru care este acuzat jihadistul francez Mehdi Nemmouche.

La reuniunea ad hoc de la Paris au participat nouă ţări membre UE. Este vorba despre același grup de țări format din Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Danemarca, Suedia şi Italia, care a adoptat în luna iulie planul de acţiune, rămas confidenţial, pentru identificarea tinerilor europeni plecaţi să lupte alături de islamişti în străinătate.

Taguri articol


12