Căderi masive de zăpadă şi temperaturi sub zero grade Celsius au continuat să provoace un adevărat haos în transporturile europene, autorităţile din mai multe ţări fiind nevoite să închidă autostrăzi şi să anuleze curse aeriene şi trenuri. Europa centrală a fost cea mai afectată, înregistrându-se patru victime. În Bosnia-Herţegovina, doi bărbaţi, cu vârste de 72, respectiv, 50 de ani, au murit din cauza hipotermiei în regiunea Banja Luka, în nordul ţării. În Serbia, un cuplu în vârstă a murit în oraşul Krusevac, în sudul ţării, în locuinţa lor, izolată de căderile masive de zăpadă din ultimele zile. Temperaturile au scăzut şi în Croaţia în noaptea de sâmbătă spre duminică, ajungând până la -21 de grade Celsius la Cakoveţ, în nordul ţării.
Cele mai mari probleme le pune traficul aerian, iar refuzul aeroportului Heathrow din Londra de a mai primi zboruri a provocat un efect de domino ce a paralizat zborurile de pe întregul continent. După ce sâmbătă a închis toate pistele, Heathrow, aeroportul cu cel mai mare trafic de pasageri din Europa, a permis ieri decolarea a numai şapte aeronave. Nici aeroportul Gatwick nu a funcţionat la parametrii normali şi mii de pasageri au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea de sâmbătă spre duminică pe principalele aeroporturi londoneze. Sute de mii de britanici ar fi trebuit să călătorească în afara ţării în acest sfârşit de săptămână. Agenţia de turism Abta estimează că circa patru milioane de cetăţeni britanici intenţionează să îşi petreacă Crăciunul pe alte meleaguri. Două avioane Boeing 777 ale companiei British Airways care veneau din SUA au aterizat de urgenţă ieri pe aeroportul Reykjavik din Islanda. Autorităţile estimează că situaţia nu va putea reveni la normal până luni, în condiţiile în care Marea Britanie ar putea înregistra cea mai rece lună decembrie de după 1910, cu temperaturi care au scăzut până la -19,5 grade Celsius în centrul Angliei.
Aeroportul internaţional din Belfast, Irlanda de Nord, a fost redeschis, ieri, deşi întârzierile acumulate continuau să-i afecteze serios operaţiunile. Irlanda s-a confruntat, sâmbătă, cu cea mai intensă ninsoare din ultimele decenii, însă aeroportul din Dublin a rămas deschis. Aeroportul german Frankfurt a anulat ieri 490 de zboruri din cauza frigului. Pistele erau ţinute deschise alternativ, însă spre prânz erau aşteptate noi căderi de zăpadă ce puteau dura până la miezul nopţii. Căderile masive de zăpadă au acoperit şi Parisul, o raritate ce s-a repetat de câteva ori în ultimele săptămâni pe fondul unei ierni neobişnuit de reci. Un sfert din zboruri erau anulate pe aeroportul Roissy Charles de Gaulle până la ora locală 16,00. Pistele aeroportului parizian, unde au fost redirecţionaţi mii de pasageri după închiderea aeroportului Heathrow, au fost închise ieri, timp de o oră, din cauza zăpezii. Şi traficul terestru a fost puternic afectat în Franţa din cauza ninsorilor.
Noi căderi de zăpadă s-au înregistrat şi în Belgia şi Olanda, unde aeroportul internaţional Schiphol a anunţat anularea a câteva zeci de zboruri. În schimb, în Italia a fost redeschis aeroportul din Pisa, ultimul care mai rămăsese închis din cauza căderilor de zăpadă de vineri.