Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anul redresării?!

Europa, principalul risc pentru economia mondială în 2013

Externe 03 Ianuarie 2013 / 00:00 344 accesări

”Europa reprezintă principalul risc pentru economia mondială, în 2013”, a apreciat laureatul Premiului Nobel pentru Economie, americanul Joseph Stiglitz, într-un articol publicat în ediţia de ieri a cotidianului ”Handelsblatt. Specialistul s-a referit mai ales la dificultăţile economice din Spania şi din Grecia. ”Aceste ţări se află într-o criză din care nu se întrevăd semne că ar putea să iasă”, a explicat el. În ceea ce priveşte ieşirea din agitaţia prezentă în Zona Euro de mai multe luni, economistul american a respins principiul pactului bugetar, ”ce nu este o soluţie” şi a opinat că achiziţionarea de obligaţiuni de stat de către Banca Centrală Europeană nu poate fi decât un ”medicament temporar”. ”Dacă BCE va face din continuarea politicilor de austeritate o condiţie pentru finanţările sale, aceasta va avea ca singură consecinţă agravarea bolii”, a subliniat Stiglitz. Până acum, responsabilii politici europeni nu au reuşit să se pună de acord asupra implementării unui adevărat pact de creştere pentru ţările aflate la periferia Zonei Euro. În fine, profesorul de la Columbia University nu a exclus noi turbulenţe în Zona Euro, în anul ce tocmai a început.

PREŞEDINŢIE IRLANDEZĂ Irlanda a preluat, de la 1 ianuarie, preşedinţia UE, iar Guvernul de la Dublin a promis că ”2013 va fi un an al redresării”, relatează ”The Irish Independent”. La ceremonia de luni, de la Castelul Dublin, care a marcat preluarea preşedinţiei UE de la Cipru, premierul Enda Kenny a promis că ”Irlanda va aduce o nouă speranţă oamenilor, în plină criză economică”. Guvernul de la Dublin speră că va obţine un împrumut pentru Irlanda în valoare de 64 de miliarde de euro, în cele şase luni de preşedinţie UE şi vizează progrese în privinţa principalelor teme europene, precum următorii paşi în vederea creării unei uniuni bancare şi un acord pe Politica Agricolă Comună. Există aşteptări mari de la această preşedinţie, ca urmare a faptului că Irlanda se află pentru a şaptea oară în această postură. Dar bugetul său este cu cel puţin 33 de milioane de euro mai mic decât cel din 2004, când a avut la dispoziţie 110 milioane de euro. Vicepremierul şi ministrul de Externe irlandez, Eamon Gilmore, a declarat că agenda va fi foarte încărcată şi a pus accentul pe piaţa digitală unică şi pe acordurile comerciale care trebuie negociate, totul pentru a duce la creşterea economiei europene şi la crearea de locuri de muncă.

PACT FISCAL ÎN VIGOARE Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară, pe scurt Pactul Fiscal, menit să consolideze disciplina fiscală în Zona Euro, dar la care participă şi ţări care nu au aderat încă la moneda unică, printre care şi România, a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Documentul trebuia ratificat de 12 dintre cele 17 ţări ale Zonei Euro, pentru a intra în vigoare. El a fost ratificat de Austria, Cipru, Germania, Estonia, Spania, Franţa, Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia, Finlanda şi Slovenia, precum şi de patru ţări din afara zonei, care au decis să adere la tratat: România, Danemarca, Letonia şi Lituania. Tratatul a apărut ca urmare a deciziei liderilor Zonei Euro, în decembrie 2011. România a fost unul dintre statele care au pledat ca şi ţările din afara Zonei Euro să ia parte la pact. Documentul a fost semnat la 2 martie 2012, de 25 de state, cu excepţia Marii Britanii şi Cehiei.

Şefii de stat sau de guvern ai ţărilor care nu sunt în Zona Euro dar au ratificat tratatul participă la dezbaterile din cadrul reuniunilor la nivel înalt ale Zonei Euro privind competitivitatea părţilor contractante, modificarea arhitecturii globale a Zonei Euro şi a regulilor fundamentale care i se vor aplica în viitor, precum şi, atunci când e cazul şi cel puţin o dată pe an, la dezbaterile privind chestiuni specifice legate de punerea în aplicare a prezentului tratat privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul uniunii economice şi monetare.



12