Europa sărbătoreşte căderea Zidului Berlinului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Europa sărbătoreşte căderea Zidului Berlinului

Monden 09 Noiembrie 2009 / 00:00 466 accesări

Spectacol de sunet şi lumini

Pentru o lună de zile, toate drumurile vor duce la Berlin, unde autorităţi şi organizatori de evenimente se întrec în a celebra două decenii de la căderea Comunismului. Expoziţiile stradale cu reproduceri ale Zidului se anunţă cele mai populare. Celebrările se extind în întreaga Europă. În apropiere de şcoala de Arte Frumoase din Varşovia, studenţii îi invită pe cei care doresc să picteze împreună un Zid al Berlinului, pentru a-l distruge apoi, la iniţiativa fundaţiei pro-europene Robert Schuman. Roma organizează, până pe 18 noiembrie, o expoziţie multimedia pe scările bisericii Trinita dei Monti, cu muzică şi proiecţii de filme. La Londra, Institutul Goethe organizează o expoziţie de fotografii a lui Norbert Enker până la 18 decembrie şi difuzează arhivele televiziunii datând din 1989. În 1988, a filmat-o pe actriţa Tilda Swinton mergând cu bicicleta de-a lungul Zidului Berlinului şi în iunie 2009 a filmat-o din nou, refăcând drumul şi surprinzînd schimbările petrecute. La Paris va avea loc un mare spectacol musical în Place de la Concorde, cu proiecţii pe faţadele clădirilor, având în prim plan 27 de violoncelişti europeni ce se vor afla pe stele de mai mulţi metri, care vor simboliza fragmentele Zidului. Zeci de maşini Trabant, simbol al fostei Germanii de Est, au defilat sâmbătă la Sofia, într-o paradă organizată de ambasada Germaniei.

Zilele Culturii Germane

Ceremonii mai discrete s-au organizat la Moscova, unde se va vernisa o expoziţie cu bucăţi originale din Zidul Berlinului, la Centrul de Artă Contemporană din Vinzavod. La Stockholm, preşedinţia suedeză a UE sărbătoreşte “Ziua care a schimbat Europa”, în special prin seminarii despre ţările din estul Europei şi libertatea de exprimare. La Ambasada Germaniei la Bucureşti se desfăşoară, în perioada 1-9 noiembrie, o serie de evenimente culturale dedicate celor 20 de ani de la căderea Zidului. Zilele Culturii Germane au un calendar vast de evenimente, expoziţii de fotografii, arhitectură, proiecţii de film, piese de teatru, concerte la simpozioane şi dezbateri publice, pentru evidenţierea importanţei valorilor democratice şi a libertăţilor cetăţeneşti.

Nostalgii

Premierul rus, fost agent KGB detaşat la Dresda în perioada comunistă, s-a declarat nostalgic după fosta Germanie de Est. Printre amintirile sale frumoase din acest oraş, unde a locuit între 1985 şi 1990, Vladimir Putin a evocat faptul că a învăţat germana, excursiile la munte şi contactul cu colegii săi din Germania de Est. “Îmi amintesc, încă, de acea căldură, de acea cordialitate. Sunt foarte recunoscător pentru acest lucru. Din acest punct de vedere, există un sentiment de nostalgie”, a afirmat premierul, duminică. Împotriva sărbătoririi a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului s-au mobilizat circa o mie de militanţi ai extremei-stângi, anarhişti şi antifascişti, ce au demonstrat la Berlin. Pe pancarterle lor scria “Nu există sfârşit la istorie” şi “Împotriva dominaţiei falsei libertăţi”.

Taguri articol


12