În toiul crizei internaţionale din Caucaz şi în plină desfăşurare a Jocurilor Olimpice din China, România îşi aduce aminte că este o ţară europeană, motiv pentru care preşedintele Băsescu se supără ca văcarul pe sat, considerînd că monitorizarea UE asupra jutiţiei noastre dîmboviţene, tocmai pînă în 2009, este şi nedreaptă, dar şi abuzivă, dacă nu cumva şeful statului a folosit un adjectiv mai deochiat… Adevărul acestei „şmecherii” de imagine, care a provocat întîlnirea de la Cotroceni a partidelor parlamentare cu preşedintele, este ascuns în spatele vitrinei politice. Deşi nu a scos un singur cuvînt pe tema cu pricina, Băsescu este în mod evident preocupat de valurile pe care le face în presă şi în viaţa publică autohtonă cazul controversatului Daniel Morar. Aici e „buba” care îl ustură pe preşedinte, ceea ce m-a determinat să-mi dau şi eu cu părerea în acest editorial, în loc să scriu despre marea sărbătoare creştină pe care românii o prăznuiesc azi!
Chiar şi cei mai înfocaţi suporteri ai procurorului şef al DNA îşi recunosc acum dezamăgirea, fie şi cu jumătate de gură, faţă de prestaţia lui Daniel Morar. Toată lumea ştie că Daniel Morar este omul fostului ministru de Justiţie Monica Macovei şi „soldatul” politic al lui Traian Băsescu. Dosarele penale instrumentate de DNA în ultimii ani au fost „execuţii publice” cu scopuri electorale. Nu vreau să mă substitui instanţelor de judecată, susţinînd nevinovăţia vreuneia dintre persoanele învinuite. În schimb, vreau să subliniez credulitatea naivă a europenilor, care l-au investit pe procurorul şef DNA cu titulatura caraghioasă de „campion al luptei împotriva corupţiei”, cînd el este, de fapt, campionul comenzilor politice puse în aplicare cu mijloace juridice, conform „indicaţiilor preţioase” primite de la Cotroceni… Dar să zicem că n-am dreptate! Atunci de ce sar ca arşi cei din PD-L cînd aud de schimbarea propusă de ministrul Cătălin Predoiu? Pînă azi eu ştiam că, pe lumea asta, nimeni nu este de neînlocuit, cu atît mai mult cu cît Constituţia te obligă la o asemenea schimbare. Dar de ce oare toate dosarele penale au rămas în coadă de peşte? De bine ce au fost întocmite?... O să vă repeziţi să-mi răspundeţi că „mafia PSD-istă” şi parlamentul obstrucţionează justiţia. Aveţi dreptate doar pe jumătate, în ceea ce priveşte parlamentul, dovadă chiar felul în care s-a votat miercuri în cazul deputaţilor cu dosare penale (voi reveni mîine), căci cealaltă jumătate nu este PSD-istă, ci transpartinică! Cît despre Monica Şerbănescu, cea despre care se spune că ar fi omul fostului procuror general Ilie Botoş, care ar urma să-l înlocuiască pe Morar, nu ştiu absolut nimic, în afară de reproşul caraghios al lui Vadim, conform căruia „nu e măritată”…
Iată în ce păienjeniş balcanic se zvîrcoleşte justiţia românească şi cît de stupidă este supărarea lui Băsescu pe monitorizarea europeană! Oficialii de la Bruxelles sînt naivi, în ceea ce îl priveşte pe Daniel Morar, dar nu sînt proşti, atunci cînd vine vorba despre „mafia bizantină de la Porţile Orientului”. Iar noi, românii de rînd, privim toată această pantomimă politică exact ca la teatru. Însă dacă a venit vorba de teatru, nu pot să nu mă gîndesc din nou la Caragiale. Cred că, vizavi de UE, lui Traian Băsescu i-ar fi fost mai potrivit rolul lui Farfuridi. Încercaţi să vi-l închipuiţi pe preşedinte exclamînd: „Trădare să fie, dar s-o ştim şi noi!”