Ruşii şi europenii sperau să găsească, vineri, o poziţie comună înainte de summit-ul internaţional de la Washington privind criza financiară, semn al dorinţei de a depăşi tensiunile generate de intervenţia rusă din Georgia, în luna august. Şeful statului rus, Dmitri Medvedev, s-a întîlnit cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia UE şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Palais des Sardes, la Nisa, în jurul orei locale 10.30 (11.30 ora României).
Discuţiile din cursul summit-ului UE - Rusia au durat circa patru ore şi s-au concentrat în primul rînd pe găsirea unei poziţii comune înainte de reuniunea liderilor ţărilor industrializate şi emergente, care va avea loc, în weekend, la Washington. Ruşii şi europenii, care se confruntă cu un climat economic din ce în ce mai dificil, şi-au înmulţit semnele de convergenţă în acest dosar în ultimele zile. Dmitri Medvedev a susţinut joi, în faţa oamenilor de afaceri reuniţi la Cannes, numeroase cereri ale europenilor pentru acest summit, începînd cu reformarea sistemului financiar internaţional şi al marilor sale instituţii: Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Astfel, el pare dispus să facă o alianţă cu europenii în faţa SUA mai reticente. Dacă preşedintele american în exerciţiu, George W. Bush, s-a pronunţat, joi, în favoarea punerii bazelor unor viitoare reforme ale sistemului financiar, inclusiv ale FMI şi Băncii Mondiale, el se opune ”reinventării sistemului”. Această abordare apropiată a crizei financiare i-ar putea motiva pe ruşi şi pe europeni să depăşească tensiunile provocate de intervenţia militară rusă în Georgia, care i-a permis Rusiei să îşi consolideze influenţa asupra regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. După conflict, Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni, deşi a fost acuzată de occidentali că încalcă integritatea teritorială a acestei ţări. Ţările UE, care au suspendat negocierile cu Moscova pentru un parteneriat consolidat în 1 septembrie, au acceptat luni să le reia, deşi condiţia pe care o impuseseră iniţial - retragerea armatei ruse pe poziţiile dinainte de conflict - nu a fost respectată în totalitate.
În pofida acestei dorinţe de îmbunătăţire a relaţiilor, europenii au discutat cu preşedintele rus despre recenta sa ameninţare de a desfăşura rachete în enclava rusă Kaliningrad, la frontiera cu UE, pentru a neutraliza elementele scutului antirachetă pe care SUA intenţionează să le desfăşoare în Europa Centrală. Preşedintele Medvedev a cerut să nu se ia măsuri unilaterale care să afecteze securitatea Europei, atît timp cît nu există un acord global asupra securităţii pe continent. El i-a răspuns preşedintelui francez, care s-a declarat foarte îngrijorat de ameninţările lansate de Rusia privitoare la desfăşurarea de rachete în enclava Kaliningrad, la frontiera cu UE. Sarkozy s-a declarat totuşi dispus să discute despre ideea preşedintelui rus de pact pentru securitate în Europa la summit-ul OSCE de la jumătatea lui 2009.